Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

Baptist Michail DamaskinosНа 24 юни празнуваме раждането на св. Йоан Предтеча и Кръстител Господен. Това е един от няколкото празника през годината, посветени на оня, по-голям пророк от когото – по думите на Самия Спасител – няма сред родените от жена. Бащата на Предтечата, свещеник Захария от Авиевата смяна, получил на свещено място – в светилището на храма – вестта, че на старини ще имат син и той ще бъде не обикновено дете, а човек „велик пред Господ“. Наистина след завръщането на свещеник Захария от свещеническата едноседмична смяна при храма жена му Елисавета заченала. Според изчисленията за времето на дежурството на тази свещеническа смяна по онова време Захария е получил радостната вест в края на август или началото на септември. Затова е било приблизително пресметнато зачатието на св. Йоан Предтеча във втората половина на септември и се отбелязва в църковния календар на 23 септември – 9 месеца преди днешния празничен ден. А доколкото в Евангелието според Лука благата вест за раждането на Спасителя била дадена на света Дева Мария около 6 месеца след това, ние празнуваме Благовещението на 25 март, съответно и Рождество Христово 9 месеца след това -  на 25 декември.

На днешния ден ние пеем в чест на Предтечевото раждане: „Пророче и предтече на Христовото пришествие, ние, които с любов те почитаме, недоумяваме как да те възхвалим достойно, защото чрез твоето раждане се преустанови безплодието на родилата те и немотата на твоя баща, и на света се проповядва въплъщението на Божия Син.“

В чест на св. Йоан Предтеча има построени църкви и параклиси на много места. И тези малки и големи храмове празнуват няколко пъти през годината: на 23 септември, на 24 юни, на 29 август (отсичане на главата на св. Йоан) и на 7 януари, деня след празника Богоявление, в който Предтечата се проявява и като Кръстител на Иисус Христос. На остров Свети Иван срещу Созопол е имало голям манастир (сега в руини), посветен на Господния Предтеча; в гр. Кърджали беше възстановен средновековен храм в негова чест и от няколко години е действащ с активен енорийски живот. Също така на св. Йоан са посветени манастирите Лопушански, Градешнички, Жабленски, както и скитът Зелениковец в планината над Троянския манастир. Храмове на св. Йоан Предтеча има в Казанлък, Брацигово и Габрово, а в София нов храм на Господния Предтеча беше построен преди няколко години до старата селска църква в столичния квартал Обеля.

В тази църква днес с благословението на Н. Св. Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит света литургия отслужи неговият викарий - Браницкият епископ Григорий. Заедно с него служиха председателят на храма иконом Иван Динков, прот. Георги Спасов и свещ. Захари от църквата „Св. Петка Самарджийка“. На певницата се бяха събрали видни столични певци – Любомир Игнатов, Андрей Касабов, Светослав Цеков, които с песнопенията си прославиха Кръстителя Господен.

Еп. Григорий в края на литургията произнесе слово за великия св. Йоан Предтеча, а после поздрави о. Иван Динков и изтъкна усърдието му да развива енорийската дейност, като не само строи храмове, но и изгражда дом духовен от вярващите в своята голяма енория.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9w69w 

Разпространяване на статията: