Мобилно меню

4.5294117647059 1 1 1 1 1 Rating 4.53 (17 Votes)

5aНегово Светейшество Българският патриарх Неофит благослови българския народ за най-големия християнски празник Възкресение Христово. Той пожела вярата да е действена и животворяща сила в нашия живот, която да напътства всичките ни дела.

Стотици миряни и много столични свещеници начело със Светейшия патриарх и Софийски митрополит Неофит отпразнуваха в митрополитската катедрала „Св. Неделя” първия ден на Великден. В този ден преди обяд се отслужва празнична Възкресна вечерня за т. нар. Второ Възкресение. Нарича се „Второ Възкресение”, тъй като за втори път след полунощ звучи евангелският текст за Възкръсението на Иисус Христос. На това неделно богослужение евангелското четиво се повтаря на различни езици, което символизира всеобхватния характер на Христовото благовестие, отправено към всички народи.
 
Негово Светейшетсво оглави богослужението за Възкресение Христово и на Велика събота в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”. В полунощ той излезе от храма, за да възвести Христовото Възкресение с думите „Христос воскресе!”.
 
„В нашето неспокойно и сложно време, когато изглежда, че злото, враждата и грехът надделяват над доброто, мира, правдата и любовта, пожелавам на всички православни българи приелият страдания и кръстна смърт заради нашето спасение Господ да ни вразумява и вдъхновява в нашия живот”. Това каза в традиционното си благословение за Възкресение Христово Негово Светейшество патриарх Неофит.
 
„Нека православната вяра бъде за нас действена, животворяща сила, която да обновява и освещава нашите душевни сили, цялото ни човешко естество”, пожела още той. „Чудото на Възкресението на Христос Спасителя да бъде за нас неизчерпаем източник на тази вяра, тя да ни укрепява в дни на изпитания и да ни вдъхновява в делата ни”, посочи в посланието си Негово Светейшество.
 
Той оправи пасхално приветствие към всички духовни чеда и всички хора с добра воля с пожелание до всеки да достигне светлината на Христовото Възкресение. „Божията благодат да ни утвърждава в любовта към Бога, светата Църква, Отечеството и към хората около нас. Животът ни да бъде нагледна проповед пред света за нашата вяра в истинността на Христовото Възкресение и вършейки добро, според силите си, да внасяме своя скромен, но значим принос за възцаряването на мира, правдата, единството и любовта в този изтерзан от страдания и безлюбие свят”. Благословението на патриарх Неофит за Великден завърши с победния поздрав „Христос воскресе!”

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/99ac4 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.