Мобилно меню

4.2941176470588 1 1 1 1 1 Rating 4.29 (17 Votes)

28243 p

В неделя, 16 март, архимандрит Тихон (Шевкунов) от Русия ще представи в София книгата си Несветите светци. Представянето ще се състои в Голямата зала на Руския културно-информационен център от 12:00 ч.

През 2012 г. Несветите светци получи в Русия приза „Книга на годината” в категория проза и със своя тираж от 1 300 000 се превърна в първия „православен бестселър" на руския книжен пазар. Композиционно ядро на разказите са живите портрети на старците от Псковско-Печeрския манастир, като уникалните им характери са представени изключително ярко. Освен за съвременни свeти подвижници като архимандрит Йоан (Крестянкин), в книгата си отец Тихон пише от първо лице за големи имена като Сергей Бондарчук и Булат Окуджава, с които го свързват добри познанства.

През ноември миналата година архимандрит Тихон получи званието „Човек на годината” заедно с Московския и на цяла Русия патриарх Кирил и президента Путин. Освен с писателската си дейност и като игумен на Сретенския манастир в Москва, архимандрит Тихон е известен и с това, че успя да намери лоби, което да внесе и приеме в Държавната дума Закон против алкохолизма. Той е консултант и автор на сценариите на много филми с православна тематика, които разкриват пред обществото пластовете на духовния живот и историята на Църквата.

Отец Тихон е игумен на Сретенския ставропигиален манастир и ректор на Сретенската духовна семинария в Москва. Главен редактор е на интернет-портала Православие.ru.

Книгата Несвятите светци е издание на подворието на Московска патриаршия у нас.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9xxya 

Разпространяване на статията: