Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (13 Votes)

На 16 март 2014 г. по решение на Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия в седалището на Русенска митрополия ще се проведе избирателен събор. На него 24-те избиратели – по трима клирици и трима миряни от духовните околии Русенска, Разградска, Поповска и Тутраканска – ще изберат двама свои предпочитани кандидати, за да ги прати в Св. Синод. Синодните митрополити, от своя страна, на 23 март ще изберат единия от двамата за Русенски митрополит, който ще встъпи в длъжност от деня на самия избор.

Както вече Двери.бг писа, девет са епископите-кандидати, включени в списъка за утрешния избор: Инокентий Крупнишки, Яков Месемврийски, Тихон Тивериополски, Наум Стобийски, Сионий Велички, Даниил Драговитийски, Киприан Траянополски, Григорий Браницки и Йоан Главиницки. Според устава на БПЦ-БП кандидатите-епископи не могат да правят предизборна агитация в своя полза през последните три седмици преди избора. Но не е забранено други лица от тяхно име в качеството си на застъпници да правят пропаганда. Такава дейност беше забелязана при варненските избори през есента, която при това е била придружена и от опити за парично стимулиране на определени избиратели. При последвалия избор в Неврокопска епархия беше налице подобна активност от протосингела на Видинския митр. Дометиан, който уж беше поел задължението пред Св. Синод да проведе честни избори съгласно изискванията на устана на БПЦ-БП. Сега в Русе всичко изглежда спокойно, не са се чули никакви оплаквания за нередни действия на когото и да било.

Познавачи на епархийските настоения смятат, че в утрешните избори шансове имали епископите Наум, Григорий, Тихон и Сионий.

И така, двама от четиримата епископи със сигурност щели да влязат в двойката. А кого ще избере после Синодът, това е трудно предвидимо нещо.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9xxrc 

Разпространяване на статията: