Мобилно меню

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)

2014-03-12 1728Днес Варненският и Великопреславски митр. Йоан направи обръщение към своите епархиоти във връзка с посещението в морската столица на клирика от Видинска епархия, така наречения свещеник Михаил Иванов, представящ се в книгите си като „Лиахим Вонави” (същото име на обратно). Свещеникът-неоеретик от видинското село Покрайна ще представи във Варна книгата си Учението на живота и ще проведе Практически семинар: „Исихазъм – пътят на Мълчанието, Безмълвната молитва – откриване на Бога в нас”.

Митрополит Йоан предупреждава, че цялата тази дейност се извършва без негово благословение, както и без благословението на Видинския митр. Дометиан. В обръщението си Варненският владика обяснява, че „присъстващите на въпросната сбирка ще бъдат занимани с написаните от свещеник Михаил Иванов книга и лекция, които нямат нищо общо със здравото православно учение на Църквата и със Св. Писание и Св. Предание. Този акт може да доведе до смут и съблазън сред православните християни. Апелираме към тях да проявят здрав разум и по съвест, ако е възможно, да не нарушават своя духовен мир”.

Михаил Иванов е свещеник в най-бедната епархия на страната, но чрез съдействието на медиите си е създал имидж на чудотворец, с което към селото му тръгнаха хора, търсещи изцеление и православна духовност. Свещеникът умело лансира измислена от него „практическа” духовност, която помага за изцеряване на всякакви болести, решава всички проблеми, базирайки се само на вярата на човека. Той продава своето учение чрез книги, лекции, беседи, практически семинари и т. н. Видинска митрополия засега официално не е заела позиция за дейността на своя клирик, който вече тръгна да проповядва и по други епархии.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9xauk 

Разпространяване на статията: