Мобилно меню

4.9090909090909 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (44 Votes)

newspaper garbage_canОт снощи електроното издание на столичен вестник, който държи да е в час, разпространи слух за проблеми със здравето на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Пратиха го в болница, приписаха му какво ли не. За съжаление тези неща няма откъде да „се научат”, освен от най-близките хора около патриарха, един от които (неговият иподякон Теодор) беше и в олтара до самия Патриарх Неофит по време на службата в Патриаршеската църква в Истанбул. Отделен въпрос е, че църквата, в която уж припаднал патриархът, не е „Св. Ирина”, която е затворена от завземането на града през 1453 г., а „Св. Георги”. Но за слуховете истината не е важна.

Българският патриарх като най-популярната с положителен знак личност у нас привлича вниманието и любовта на всички и беше естествено да се разтревожат не само православните християни, но и хората извън Църквата, които ценят личността на патриарха и институцията. Разбира се, които имаха възможност, веднага установиха, че това са слухове, но като цяло българското общество от тази сутрин е залято от тази „новина”, повтаряна и преразказвана услужливо от всевъзможни медии.

Двери установи, че написаното от вестникарския сайт не отговаря на истината. Патриархът е бил в добро здраве през целия ден и без затруднения е издържал не само дългата служба в Православна неделя (от 9 до 13:30 ч.), но също след това е бил на приема в Патриаршията, както и на официалния обяд в далечен истанбулски ресторант. А вечерта е бил на вечеря с цар Симеон ІІ в дома на виден цариградски българин.

Тази сутрин лъжливостта на пуснатия слух беше установена и от личния лекар на Патриарх Неофит. Патриархът от завръщането си от Истанбул в понеделник вечер е в митрополитското жилище на ул. „Цар Калоян” № 7 и дори няма намерение да ходи в болница за какъвто и да било преглед, увериха служителите край него. И слава Богу!

Вижте също: За морала на лъжата


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9xax9 

Разпространяване на статията: