Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

2014-03-07 1452На 4 март за пореден път в столичния квартал „Младост” бе направена първа копка за православен храм. Това е и поредният терен, определен за строеж на църквата „Рождество Христово”. Четвъртата първа копка беше направена с благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, но скромно, без полагане и освещаване на основен камък от архиерей, а само с водосвет, отслужен от  о. Димитър Генчев от храм „Св. Петка” в кв. „Орландовци”, който е председател на църковното настоятелство на новостроящия се храм, и отците Лазар Георгиев и Иван Плещов.

Официално първата копка направи кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Сред присъстващите на събитието бяха кметицата на район „Младост” д-р Цвета Авджиева, жители на квартала и гости.

За пореден път беше отбелязано от кметовете и гражданите, че такъв голям квартал от години се нуждае от православен храм.

Този път теренът от 4 декара за строеж на църквата е отпуснат от Министерството на отбраната. Той се намира на територията на бившето военно-музикално училище в кв. „Младост-3”, срещу детския увеселителен парк Палавници.

Средствата за изграждането на църквата „Рождество Христово” в „Младост” се набират от дарения. Още през миналата година кметицата на район „Младост” д-р Авджиева заяви пред пред bTV Radio, че финансирането за строежа на храма е осигурено. Тя увери, че има дарения и във вид на строителни материали. На терена, даден от Военното министерство ще се строи не само храм, но цял комплекс, включващ многофункционални зали за мероприятия за жителите на квартала, както и ритуална зала.

Близо 20 години продължават усилията на администрация и граждани за издигане на храм в „Младост”, чийто жители са вече над 120 000. Този път всички се надяват, че строежът ще потръгне. В района вече са струпани строителни материали и обещанията са, че изграждането на храма вече е в ход.

Още по темата: Епископ Йоан: „Храмът води към вечността”

Осигурени са средствата за нова църква в столичния квартал „Младост 3”


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9x3kx 

Разпространяване на статията: