Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

Строителството на новата църква в столичния квартал Младост III ще започне вероятно другия месец, заяви районният кмет д-р Цвета Авджиева. Тя уточни, че новият храм ще се строи на терен от 4 декара, дарен на общината от Министерството на отбраната, което притежава много участъци в района. Храмът ще е срещу детския комплекс "Палавници" и в непосредствена близост до община Младост. Това е четвъртият опит да започне изграждането на храм в този квартал. Намерението на предишния кмет беше да използва за изграждането на църквата част от парка пред общината, с което живеещите там не бяха съгласни. През 2011 г. Знеполският епископ Йоан направи първа копка в парка, изграден беше проект за малък храм "Рождество Христово" (240 кв. м.) и назначен председател на църковното настоятелство - о. Димитър Генчев от храм „Св. Петка” в кв. „Орландовци”, който отговаря за строежа. До начало на строителните работи обаче не се стигна.

„Паркът ни е много красив, а е и малък, така че не бихме позволили вътре да се извършват строителни дейности. Затова помолихме Министерството на отбраната да ни отстъпи парцела си“, обясни д-р Авджиева пред bTV Radio. Финансирането за строежа на църквата е осигурено, заяви вчера кметицата. Има дарения за храма и във вид на строителни материали. В момента се извършват предварителни проучвания на терена и в скоро време строежът ще започне. Търсят се средствата за изграждането на ритуална зала, която ще е първата в този квартал. Тя ще е цял комплекс, който ще включва и многофункционлани зали за мероприятия за жителите на квартала.

Всичките четири „Младост”-и се оформиха като най-големия квартал на столицата. Населението в тях отговаря на името – болшинството са млади хора с деца. От 20 години се планира издигането на православен храм в квартала, но така и не се стига до започване на строеж. Първоначално е отделен терен за църква в „Младост – 4”, където сега се издига магазин „Хит”. По-късно мястото за храм е преместено от другата страна на булевард "Александър Малинов", в края на "Младост - 2", но и там не се стига до започване на строеж.

Сега единствено енорийският храм „Св. Георги” в кв. Дървеница (старата селска църква на Дървеница) обслужва кварталите: „Младост” от 1 до 4, „Дървеница”, „Дианабад”, „Студентски град” и „Изток”.

На снимката: Мястото на последната първа копка за храм в парка на Младост-3. Архив Двери.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/x89rq 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]