Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

IMG 0321Тази вечер в православните храмове започна четенето на Великия покаен канон на св. Андрей Критски. В София по традиция богомолци от целия град се събраха в митрополитската катедрала „Св. Неделя”, за да участват във Великото повечерие с първата част на канона. Текстът на творението на св. Андрей Критски прочете Маркианополският епископ Константин. Песнопенията по време на вечерното богослужение се изпълняваха от хора на Софийските свещеници под ръководството на о. Кирил Попов.

В края на Първата част на канона епископ Константин се обърна към богомолците със слово, в което говори за смисъла на евангелските четива от подготвителните недели преди началото на Великия пост. Архиереят припомни образите на митаря и фарисея, на Блудния син, на Страшния съд и Неделята на прошката, като изведе основните поуки от тях: да се стремим да постигнем смирението на митаря, да се поучим от покаянието на Блудния син, да помним Страшния съд и да прощаваме на своите ближни, за да можем да молим Бог да прости нашите прегрешения.

Утре вечер богослужението с четенето на втората част на Великия покаен канон ще се проведе в столичния храм „Св. Седмочисленици” от 18 ч.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9acyf 

Разпространяване на статията: