Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

scan 1Едно уникално за българската библеистика начинание беше осъществено с благословението и подкрепата на Неврокопския митрополит Натанаил. Известният с издателската си дейност български архиерей се постара да издаде парафраза на новозаветния текст на новобългарски език. Засега е отпечатано само Четириевангелието с успоредна парафраза по подобие на известните и много популярни гръцки издания на Йоанис Колицарас и Панайотис Трембелас. Предстои отпечатването по същия модел и на втори том с Деяния апостолски, посланията на апостолите и Откровението.

Трудът е на светогорския монах Доротей Лавриот, родом грък, но роден, образован и работил в България, а преди доста години се репатрирал в Гърция и намерил истинско духовно отечество в атонския манастир „Великата лавра“. Загрижен за християнската просвета на сънародниците си, с които е живял половината от досегашния си живот, монах Доротей се залавя с тази огромна по обем и несравнима по трудност задача. Дори се постарал сам да набави и повечето средства за отпечатването на изданието. А в подходящо време Бог го среща на гръцка земя с известен български издател (Костадин Костадинов), който се заема безплатно да осигури логистиката на изданието. Намират и опитен ентусиазиран редактор на парафразата в лицето на библеиста проф. Иван Желев, а митрополит Натанаил от първия разговор с атонския монах благословил начинанието, насочено към християнската просвета на народа ни. Обещал и да се погрижи за издаването на ценната свещена книга, което вече е факт. Книгата се нарича: Новият Завет. Четирите евангелия с кратки пояснения. София 2013, 288 с. Подвързана е с твърди корици с черна кожа и златни букви.

Монах Доротей скромно се е написал преводач, а като автори на поясненията е посочил Й. Колицарас и П. Трембелас, макар че парафразата на последните е умело преработена и на места успешно допълнена от светогорския монах. Преди текста на всяко евангелие са дадени 1-2 страници въведителни сведения към него.

Това е едно много полезно издание, което ще е от полза за всеки, който иска да вникне в евангелския текст чрез изящния му преразказ в една наистина професионална парафраза. Препоръчваме го на всички читатели както да го ползват, така и да го посочват на търсещите Истината, която може действително да ни направи свободни (Йоан 8:32) от зависимостите на „греха, който ни лесно омотава“ (Евр. 12:1).

Цената на книгата е сравнително ниска – 8 лв., защото покрива само разходите по странирането, печатането и подвързията. Ще може да се намери в най-известните прицърковни книжарници. Няма да се прави търговска отстъпка, за да могат набраните средства от продажбата й да подпомогнат издаването на втория том през идната година.

scan 2


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xy64r 

Разпространяване на статията: