Мобилно меню

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)

dobПоредната проява „Зографски поклоннически път“, посветена на зографските светци и благословена от манастирското братство, се провежда в годината, когато отбелязваме 690-годишнината от кончината на преподобни Козма Зографски. Тръгването е станало днес, 22 септември, от храм „Свети Козма Зографски” в Старозагорски минерални бани, съобщават организаторите. Днес поклонниците са участвали в богослужение, посветено на светеца, извършено от отец Йордан Карагеоргиев и са подарили копие от зографската икона на свети Георги Зограф за храма и за параклиса на Богородична стъпка. Отец Йордан е благословил участниците, които след това са заминали на поклонение в Германския манастир край София, който е метох на Зографския манастир. Там е проведена среща с игумена йеромонах Пимен и поклонниците са се запознали с житието на свети Пимен Зографски. С благослова на св. Иван Рилски, на когото е посветен храмът в Германския манастир, те са продължили за Рилския манастир, където са участвали във вечернята и са се поклонили пред мощите на свети Иван. Поклонниците са поднесли на игумена на Рилския манастир, Адрианополски епископ Евлогий, възстановена от старозагорци икона на свети Иван Рилски, изобразена на дъска от зографско дърво с благословията на дядо Амвросий. Последвало е поклонение на гроба на свети Иван, както и запознаване с житието на светеца.

След пренощуване в манастира на 23 септември, понеделник, поклонниците ще участват в утренята и ще тръгнат пеша по стария път за Зограф през Рила планина. Предстои им пеши преход от 6 часа до хижа Македония, където ще нощуват. На 24 септември, вторник, продължават с пеши преход от 5 часа до една от най-старите църкви в България - „Свети Теодор Тирон и свети Теодор Стратилат” в село Добърско, Разложко. После в град Банско ще посетят къщата музей на свети Паисий Хилендарски и ще се поклонят в църквата „Света Троица”. Оттам ще отпътуват с автомобили по долината на река Места за Гърция. На 25 септември, сряда, рано сутринта от пристанището на Урануполи (в превод: „Небесния град“) ще отплават с първия ферибот за скита „Света Анна“. Още след пристигането на пристанището (към 10 часа) поклонниците ще започнат преход през скита „Св. Анна“ до заслона „Св. Богородица“ на кота 1500 метра, около 500 м. под върха на Атон. Там те ще запалят свещички, ще се помолят и ще пренощуват. Вечерта край огъня ще продължат разговорите на православна тематика.

На 26 септември, четвъртък, рано сутринта, след час и половина изкачване, ще достигнат параклиса „Преображение Господне“ на връх Атон – на 2033 метра. Там отново ще се помолят, ще запалят свещички, а след това ще започнат спускане около 6 часа до скита „Св. Анна“. Ще останат в този скит през нощта за всенощното бдение за Кръстовден по стар стил, по който се служи на Атон. А на 27 септември, петък, след 10 часа ще отпътуват с ферибота за Зографския манастир, където ще пристигнат по обяд. Ще се настанят в българската обител и ще участват във вечернята. После ще поднесат на игумена някои дарове като гоблен с лика на светата Майка Богородица (заради новородено детенце, саморъчно извезан от благодарния татко) и губери и други вещи от благодарни поклонници.  Предвижда се поклонение в пещерата на свети Козма Зографски, недалече от манастира, а също изповеди пред духовник, разговори с монасите, обсъждане на делови въпроси около пещерата на свети Козма Зографски, подготовката за „малкия Гергьовден“ (празникът на 3/16 ноември) в манастира, посещение на библиотеката и др.

На 28 септември след участие в сутрешното богослужение поклонниците ще отпътуват по обяд за България.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xy6qk 

Разпространяване на статията: