Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
photo verybig_705616До Кръстовден би трявало да завърши ремонтът на оригинала на чудотворната икона "Св. Богородица Умиление" от Бачковския манастир, съобщава в. "Стандарт". Най-късно до края на месеца ще приключи реставрацията й и тя отново ще бъде върната в храма на св. обител, заяви игуменът Агатоникийски епископ Борис. Той уточни, че все пак финалната дата зависи от реставраторите.

Очаква се в манастира отново да пристигнат монасите от Атон, ангажирани с възстановяването на свещеното изображение, за да довършат работата си. Иконата "Св. Богородица Умиление" се поправя в килия в манастира по решение на Светия Синод, който от съображения за сигурност не позволи тя да бъде изнасяна. Остава да се сложи обковът, който да смени прогнилата рамка. 
 
Обковът е сребърен с позлата със сложна византийска орнаментика, 95 см на 68 см. Изработен е от 600 г сребро от най-висока проба 1000. Среброто е било дарено на манастира от бизнесмена Никола Добрев, бивш директор на Комбината за цветни метали (КЦМ) в Пловдив. 

След ремонта и връщането на иконата в манастирския храм игуменът епископ Борис ще направи благодарствен молебен. Копието, което в момента замества оригинала, ще се съхранява в олтара, съобщи той. 
 
Снимка: Дарик

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xf4kp 

Разпространяване на статията: