Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)

IMG 2712Мисловщицкият манастир „Успение Богородично“, наричан още Велиновски, се намира в подножието на Ездемирска планина, в живописното дефиле на река Клисурска, на левия й бряг. Разположен е на 2 км североизточно от село Велиново. До 1950 г. селото се е казвало Мисловщица и се намира на 11 км от град Трън. Някога светата обител е била лесно разпознаваем ориентир по оживения път, но сега е скрита сред гъста растителност. Мисловщицкият манастир е имал славна история в миналото и е бил важен духовен център в региона, но сега е в развалини. Сградите са почти напълно разрушени с изключение на една възстановена малка стопанска постройка и малката църквица. Това е благодарение на богослова Светлозар Стоянов и малкото дарители, които влагат средства и труд  в ремонта.

По идея на доброволеца по възстановяването – Светлозар Стоянов – на 31 август за пореден път беше отслужен водосвет в двора на някогашната света обител от отец Николай от гр. Трън. Много гости и миряни се бяха събрали в двора на Мисловщицкия манастир „Успение Богородично“, за да се помолят, поклонят и спомнят славното минало на светата обител. С усилията на повече хора това място може да заживее отново и в него пак да се отправят молитви към Бога.

Според преданието обителта възниква през 14 век. Историографски и археологически сведения показват, че на това място църква и сграда, вероятно баптистерий, са съществували още през 13-14 век. По време на Възраждането и освободителните борби против турското робство в манастира игумен е архимандрит Мисаил Байкушев. Пребивавал е на Света Гора, учил в Киев, служи в Черна гора, Босна и Хецеговина, бил е учител в Сараево. По-късно приема монашество в Дечанския монастир, Косово. В началото на 18 век архим. Байкушев създава килийно училище към обителта. В началото на 20 век игумен е йеромонах Агатон, чийто гроб се намира при южната стена на малката църква „Света Богородица“. На гробния му паметник четем: „Тукъ почива иероманахъ Агатонъ, 10 априлъ 1909, с. Долинци, Битолско, Македония“. Според Светослав Стоянов до гроба на дядо Агатон е и гробът на последния игумен – йеромонах Методий, който в доклад до Софийския митрополит пише: „Във време на турското робство и Възраждането монастирът е притежавал стари книги и исторически документи, които са били задигнати от турците при арестуването на архимандрит Мисаил, както и от сърбите...“

Възстановяването на св. обител може да продължи чрез усилията на доброволци и чрез дарения на сметка:

Fibank

IBAN BG66FINV91501000163513

Снимки: авторът

Молебенът в двора на св. обител:

IMG 2715

Гробът на йеромонах Агатон:

IMG 2717

 Манастирският храм:

IMG 2722

 IMG 2734

IMG 2732

IMG 2733

 Изглед от манастира в миналото:

Velinovski


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xfdcp 

Разпространяване на статията: