Мобилно меню

4.8333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.83 (24 Votes)

Днес се проведоха допълнителните приемни изпити за Софийската духовна семинария "Св. Иван Рилски". През юли месец тук се явиха и бяха приети 13 ученика, но на допълнителната дата дойде само един кандидат, съобщават от семинарията. Други двама ученика - чужди граждани от български произход - щели да бъдат приети по документи. Така общият брой на новите ученици, ако всички се запишат, ще бъде 16, уточниха от канцеларията на СДС по повод на нашата публикация.

В паралелния курс през юли бяха приети 16 души, а сега са дошли още 17 кандидата и броят на "курсистите" общо стана 33. Това са хора над 20-годишна възраст и те добре знаят, къде отиват и какво искат да правят след завършване на двугодишния паралелен курс на СДС. Докато много от "малките" семинаристи идват или биват пращани в семинарията от близките им просто заради пълния пансион и липсата след завършването на правна обвързаност с БПЦ, която издържа учениците.

В Пловдивската семинария "Св. Кирил и Методий" нещата също не са много по-добре. Там приемат ученици само в "ученическа" възраст (14-19 г.) и през юли приеха 13 души, а на вчерашния приемен изпит (изтеглен в събота заради днешния неделен ден) са приели по документи още 3 кандидата. Ако всички се запишат, в Пловдив през тази година ще се учат 16 нови ученика, колкото и в София.

Както се вижда, тази форма на обучение на бъдещи кадри на БПЦ е в криза, каквито и да са причините за това. От друга страна много показателен е и фактът, че Св. Синод години наред не може да намери хора за ректори на двете семинарии и те са или по съвместителство (в Пловдив), или "изпълняващ длъжността" (в София).

Снимката на шествие в СДС е архивна.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xf83r 

Разпространяване на статията: