Мобилно меню

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (7 Votes)

 MG 9251На 31 август 2013 г. в Рилския манастир България почете паметта на своя цар-обединител - Борис ІІІ. Н. Св. Българският патриарх Неофит, президентът на републиката Росен Плевнелиев, Н. В. Симеон ІІ със съпругата и сестра си княгиня Мария Луиза, българи от всички краища на страната, дори и от чужбина, много духовници, хорът на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", десетки журнарлисти направиха длъжното по повод 70-годишнината от кончината на българския владетел - да дойдат при неговия гроб и заедно да склонят глава и да се помолят за упокоение на душата му.

Българският цар Борис ІІІ умира на 28 август 1943 г. седмици след посещение при Адолф Хитлер. Преди това през март и май 1943 г. царят, убеден от застъпничеството на БПЦ и на видни български политици да не се изпращат българските евреи в концентрационните лагери на Третия райх, поема риска да се противопостави на хитлеристката политика. Явно е, че тази дързост му е струвала по някакъв начин живота. Целият български народ е потресен от загубата на любимия цар, който е погребан на най-святото за българите място - храма на Рилската света обител.

Тази сутрин по решение на Св. Синод на БПЦ там беше отслужена заупокойна света литургия от Пловдивски митрополит Николай, епископите Тивериополски Тихон, Знеполски Йоан, Браницки Григорий и Агатоникийски Борис, архимандрити, свещеници и дякони. Песнопенията изпълни хорът на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" в София под диригентството на доц. Димитър Димитров. Българският патриарх се молеше в светия олтар, а на извисен трон в храма сред стотиците вярващи беше цар Симеон ІІ. До него беше съпругата му доня Маргарита и сестра му княгиня Мария Луиза. По стара традиция символът на вярата беше прочетен от царя. Апостолското четиво прочете проф. Иван Ж. Димитров.

След литургията, в края на която пристигна и президентът Плевнелиев, в средата на храма се отслужи панихида за цар Борис ІІІ, оглавена от Н. Св. патр. Неофит. Накрая той произнесе и слово за покойния български цар, в което изтъкна: "С целия си живот блаженопочившият цар Борис III доказа, че е предан син на светата ни Църква, ревнител на вярата и благочестието, воден от осъзната християнска любов, надежда на Бога, възвишено човеколюбие и всеотдайност към народ и Родина. Още приживе заради неговите усилия за народно единство е наречен „Цар-Обединител”." 

 MG 9175После беше дадена възможност цар Симеон ІІ да каже няколко думи за своя баща, както и за виждането си как да бъде осъществен блянът на цар Борис ІІІ за единство на българския народ - не само на териториална основа, но и в междучовешките отношения.

Във връзка с идването на президента Плевнелиев в Рилския манастир бяха въведени безпрецедентни мерки за сигурност, каквито според манастирски служители дори в комунистичеко време не е имало: още преди влизане в манастира при дупнишката и самоковската порта всички поклонници бяха пребърквани и проверявани както с физически контрол, така и с електронни устройства, а същата проверка се повтаряше и при влизането в храма, където пък имаше пространства, "отцепени" от президентската охрана. След излизането на президента обстановката се подобри и хората продължиха да се тълпят и да се молят при гроба на цар Борис ІІІ.

Нека бъде вечна неговата памет сред българския народ!

Снимки: Стефка Борисова

Царското семейство по време на панихидата:

 MG 8970

Нейно царско Височество княгиня Мария Луиза, дъщеря на цар Борис ІІІ: 

 MG 8993

 Пловдивски митрополит Николай по време на литургията:

 MG 9059

 Симеон Втори чете Символа на вярата:

0001 MG_9049 

 

Поменното жито с надпис: "Приснопаметний царю, светла памет!"

 MG 9061

Детският хор от Екатеринбург, Русия, който пя на причастния. Зад децата са хористите на "Св. Александър Невски":

 MG 9068

 Баща и син сред светлините на храма (блестящо постижение на фотографа!):

 MG 9079

 Царят и царицата заедно с президента внимателно слушат словото на патриарха:

 MG 9106

 "Со святыми упокой, Христе, душу раба Твоего" (кадри от панихидата):

 MG 9108

 MG 9114

 

 MG 9132

 

 MG 9149

 

 MG 9152


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xf6wa 

Разпространяване на статията: