Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

neofit vseh svyatih95-450x300Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, временно управляващ Русенска епархия, посети новостроящия се храм „Всех святих” в Русе. Той отслужи молебен за успешното довършване на строителството на емблематичната за дунавския град църква, разрушена от безбожния комунистически режим.

Молебенът беше отслужен във връзка с храмовия празник – Неделя на всички светии. „Бог да дари със здраве тези, които щедро даряват средства за храма. Обръщам се към всички да бъдат близки на тази цел - довършването на църквата. Спомням си, че патриарх Максим имаше желание да освети този храм. Дано сега аз имам тази чест и възможност”, каза патриарх Неофит.

Разрушеният от комунистическата власт през 1975 г. храм вече е възстановен. Предстоят довършителните работи, които не са никак малко - свързването с ВиК, топлофикация, елекричество, за което са необходими около 250 хил. лв. Предстои  изписването на църквата и изграждането на нов иконостас. Старият, от разрушения храм, е запазен, но е нападнат от дървояди. Съхранена е и част от църковната утвар, която е била разпределена по други храмове, но се обмисля вариант да бъде поръчано ново обзавеждане.

neofit vseh svyatih76-450x300"Явно е, че средствата трудно ще бъдат набрани чрез дарения, затова ще се търсят и мощни спонсори както от региона, така и от чужбина", каза кметът Пламен Стоилов. Той обясни още, че не е изяснен още статутът на възстановения храм. В момента сградата  е собственост на сдружение „Всех Святих”, учредено през 2006 г. именно с цел възстановяване на храма. Сред членовете му са патриарх Неофит, тогава Русенски митрополит, тогавашният кмет на Русе Божидар Йотов, както и кметът на Гюргево Лучиян Илиеску. Сега не е ясно дали възстановеният храм може да бъде прехвърлен  на Русенска митрополия. Ако това се случи, ще се търсят средства от държавния бюджет за довършването му. Ако пък собствеността бъде прехвърлена на Общината, ще могат да бъдат гласувани и заделени средства от общинския бюджет. Дори и това да не се случи обаче, общината е поела ангажимента да се погрижи  за облагородяване на терена около църквата.

Снимки: Русе нюз


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xqfpr 

Разпространяване на статията: