Мобилно меню

4.7368421052632 1 1 1 1 1 Rating 4.74 (19 Votes)

181Св. Синод закри отдела си "Синодални имоти" и съкрати неговия началник Митко Секулов. Мотивът е, че г-н Секулов не се е справял с работата си. Решението беше взето в отсъствието на Варненския митр. Кирил, който се счита за близък със Секулов. Инициативата за отстраняването му е на Пловдивския митр. Николай. Митко Секулов беше и член на Работната група на синода за подпомагане на кандидатстването на местните подразделения на БПЦ по европейските програми.

През 2007 г. 34 свещеници от Варненска епархия поискаха оставките на началника на "Синодални имоти" в Светия Синод Митко Секулов и на юриста на Варненската митрополия Веселин Панов заради злоупотреби с църковни земи, разкрити в медиите. По този начин те искаха да защитят авторитета на своя епархийски митрополит, но тогава митр. Кирил не одобри инициативата им и накара мнозина от тях да подпишат "покайни писма".

Не се дава информация за причините, довели до това решение на митрополитите. Някои го свързват и с противоборството на пловдивския митрополит с варненския, но - както е при всяка смяна - остава надеждата за нещо по-добро. Заедно с това остават и въпросителните за редица други синодни служители, които по квалификация и резултатност не отговарят на изискванията на заеманите от тях постове.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xhcda 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.