Мобилно меню

4.4166666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.42 (12 Votes)

SvetМитрополитите ще предложат законови промени, за да може Църквата да има монопол върху продажбата на църковни стоки като свещи, икони, църковни календарчета и др., е заявил Ловчанският митрополит Гавриил пред в. "Репортер". По думите му приходите на БПЦ постепенно се свиват, а частни фирми изземали дейността й. Тези проблеми отдавна са на дневен ред в Църквата, но досега владиците не могат да намерят формула за тяхното решение. Според владиката са необходими спешни мерки за справяне с финансовата криза в Църквата. Свещениците у нас били около 1200 души, а средната им заплата е под 500 лв. „Приходите ни са малко, а заплатите на свещениците се възприемат като ниски”, обясни владиката липсата и на желаещи да облекат расото.

Отново поради икономически затруднения, архиереите ще изпратят в Русия само един митрополит за честванията на 1025-годишнината от покръстването на руския народ, съобщава в. "Монитор". За тържествата в Москва, Киев и Минск, които са в края на юли, те решиха да изпратят Ловчанския митрополит Гавриил със скромна делегация от неколцина духовници.

Избори за епархийски съветници и делегати на VІІ-я църковен събор да се проведат на 14 юли, решиха още синодалните ни старци вчера на своето заседание. Форумът се свиква на всеки четири години. Неговото свикване беше отложено заради процедурата по свикването и провеждането на Патриаршеския избирателен събор, който имаше приоритет.

Сред другите обсъждани теми са изборът на терен за строеж на български православен храм в Букурещ. Те се колебаят между парцелите, предложени от български бизнесмен, работещ в Румъния, които обаче се намират далече от румънската столица, и земя, която нашата общност е заявила готовност да купи. Българската църква няма свой храм в Румъния - многобройните български църковни и светски имоти са конфискувани в миналото и тяхното връщане не подлежи на обсъждане. Преди няколко години Румънската патриаршия си взе и единствения храм, предоставен на българската общност в Букурещ, и така българите в Румъния останаха без своя църква. В резултат на това българската общност в Букурещ вече не се събира на богослужение.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xh4fc 

Разпространяване на статията: