Мобилно меню

4.8611111111111 1 1 1 1 1 Rating 4.86 (36 Votes)

IMG 9685В Сиропустна неделя, 17 март 2013 г., в манастира „Св вмчк Георги” край гр. Хаджидимово, Гоцеделчевско, се състоя голям духовен празник. Неврокопският митрополит отслужи света литургия в манастирския храм заедно с архим. Епифаний от братството на обителта и ставроф. ик. Георги Кумбаров, секретар на митрополията. По време на литургията, преди евхаристийния канон, архиереят ръкоположи в свещеническа степен йеродякон Теофил (Андреев) от историческата обител. Песнопенията на утринната и литургията изпълни смесеният митрополитски хор за източноцърковно пеене „Йеромонах Неофит Рилски” под ръководството на проф. Йоанис Папахронис, който води и певчески курсове в Петрич и Благоевград. Сред богомолците имаше близки на йеромонах Теофил, учителки и ученици от ежегодното детско летовище в манастира, както и 50 души поклонници от атинска енория, дошли да присъстват на това радостно събитие.

Преди самото ръкоположение митр. Натанаил се обърна към о. Теофил с наставление за бъдещата му дейност като свещеник на Всевишния Бог, когато наред с административните задължения ще има грижата не само за извършване на свещените тайнства, но също за духовното ръководство на Божия народ. Митрополитът, който е и духовен старец на новоръкоположения, му обърна внимание да засили молитвите си с надежда на Божията помощ в нелекото дело. След края на богослужението архиереят отново се обърна с отеческо слово към всички присъстващи, включително и към гостите от южната ни съседка. Той напомни задълженията, които ни поставя настъпващият Велик пост, и на първо място ония, които Сам Господ Иисус Христос ни припомня в неделното евангелско четиво - за прощаването на прегрешенията на другите, за да имаме и ние надежда, че Бог ще прояви милост и снизхождение към нас за съгрешенията ни.

След това в новата конферентна зала на манастира беше предложена закуска за всички богомолци. Там митрополит Натанаил разговаря с всички, а и лично с много от поклонниците, получили възможността да присъстват на такъв духовен празник.

Йеромонах Теофил е родом от гр. Нова Загора. Завършил е Японистика във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” и Богословие в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Преди замонашването си през 2008 г. в Хаджидимовския манастир е работил в София като екскурзовод на български и английски език в известната туроператорска фирма „Искони”. О. Теофил е ръководител на няколко проекта за проучване, съхраняване и представяне на общественото внимание на "обекти на културното наследство", т. е. на църкви и манастири в епархията. По тези проекти бенефициент е Неврокопската света митрополия съвместно с църковни и светски юридически лица у нас и в съседните страни, в това число и с Югозападния университет „Йеромонах Неофит Рилски”.

На снимките: горе - митр. Натанаил отправя наставление преди ръкоположението; тук долу - митрополитът обявява новоръкополжения йеромонах Теофил за достоен!

IMG 9707

„Всегда, ныне и присно, и во веки веков!” (възглас преди отпуста):

IMG 9714

Йеромонах Теофил раздава нафората и приема поздравления:

IMG 9727

Снимки: Георги Тодоров


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/x94p9 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]