Мобилно меню

4.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (36 Votes)

img8Митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, който беше говорител на Патриаршеския избирателен църковен събор, е депозирал своята оставка в Св. Синод. Архиереят твърди, че има подготвен заместник и желае да се върне в България.

Митрополит Йосиф вече няколко пъти заявява намерението си да се оттегли от митрополитското служение. Той заяви това още на Шестия църковно-народен събор по повод сътрудничеството му с Държавна сигурност през времето на комунизма. След като се запозна със своето досие, през 2009 г. митр. Йосиф подаде оставка, заявявайки: "Имам моралното право да напусна служението си за доброто на църковното ни дело в Епархията ни в САЩ, Канада и Австралия". Тогава оставката му не беше приета от членовете на Св. Синод.

Митр. Йосиф е събрат на новия патриарх Неофит, тъй като и двамата са монаси на Троянския манастир, постригани от покойния вече патриарх Максим и работили под прякото му ръководство.  През последните седмици митр. Йосиф се доказа като привърженик на разумната църковна политика, която е далече от лични амбиции и властови претенции, поради което без съмнение ще е нужен на новия предстоятел на БПЦ.

От друга страна, епархията ни в САЩ, Канада и Австралия има много проблеми, чакащи разрешаване. Българските общини в Австралия не са посещавани от своя архиерей около 20 години въпреки тяхното настояване; съдебни спорове между църквите ни в Чикаго хвърлят вече няколко години черна сянка върху имиджа на българската православна общност там и много други. Митрополит Йосиф има свой викариен епископ в САЩ - Драговитийския еп. Даниил, който служи вече година и половина под ръководството на епархийския си архиерей. 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xaw4w 

Разпространяване на статията: