Мобилно меню

3.5 1 1 1 1 1 Rating 3.50 (30 Votes)

photo-20110927221834-3

На 24 февруари Волоколамският митр. Иларион Алфеев, който е в България по повод интронизацията на новия български патриарх, отслужи литургия в храма "Св. Николай Мирликийски" към руското подворие в София. На литургията митр. Иларион отличи с архимандритско достойнство предстоятеля на подворието игумен Филип Василцев заради неговия невероятен принос в укрепването на българо-руските отношения и активната му църковна дейност в България през последните години.

Архим. Филип е в България от 2011 г. За времето на своето пребиваване у нас той успя да противопостави по безпрецедентен начин българи и руснаци в поверената му енория и на практика разруши дългогодишната църковна общност в храма. За тези две години неговото име редовно се появяваше в медиите винаги в конфликтни ситуации. През май 2012 г. Външно министерство връчи протестна нота на руския посланик относно дейността на предстоятеля на руското подворие у нас. Архим. Филип промени облика на руската църква в София и тя вече се представя за "посолски храм", а не енория. На входа на храма вместо Десетте Божи заповеди е залепена статия, която указва на българите как да се държат в чуждия храм. Новата руска църква в центъра на българската столица е предназначена вече само за руснаци, а българите в него са гости и членове на "чужда юрисдикция".

Този нов статут бе оценен по достойнство от представителя на Московска патриаршия на интронизацията митр. Иларион Алфеев, който каза на отличения архим. Филип: "Сърдечно ви поздравявам, скъпи отец Филип, с юбилея на подворието и с издигането ви в архимандритски сан. Това е достойна награда, която свидетелства за вашите трудове както тука в София, така и на предишните ви послушания, а също и за значението на Подворието на Руската православна църква в София".

Така в Неделята на митаря и фарисея архим. Филип получи златна митра, която може да носи по време на богослуженията като част от отличието му.

На малцината енориаши, събрали се зад ремонтното скеле, руският гост пожела: "Желая ви Божията помощ. Пазете твърдо православната вяра, обичайте този построен с труда на нашите предшественици и съотечественици свят храм, който скоро ще навърши сто години".

На службата присъстваха и посланиците на Русия, Украйна, Беларус и Молдова.

Неотдавна Московска патриаршия реши да отмени практиката да се дава като почетно отличие титлата "игумен", като предходна почетна степен преди архимандрит. Занапред игумени в Руската църква ще се наричат само монасите, живеещи в манастир и ръководещи монашеско братство, каквато е практиката в целия православен свят.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xawqq 

Разпространяване на статията: