Мобилно меню

4.68 1 1 1 1 1 Rating 4.68 (25 Votes)

 MG 0508С празнична съборна св. Литургия днес беше отбелязана 100- годишнината на най-големия православен храм у нас - патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, която се възприема и като един от символите на София и България.

В тържественото богослужение, оглавено от Сливенския митрополит Йоаникий, взеха участие български висши духовници, както и гости от поместните православни църкви.

Опашка от стотици вярващи се изви пред патриаршеската катедрала, дошли да се поклонят на чудотворното копие на светогорската икона „Достойно есть“. Иконата беше донесена в София вчера. Тя е дар от светогорския свещен кинотис (монашеското управление на Света Гора - б. р.) на Българската православна църква. При идването й в София иконата на св. Богородица беше отнесена и в правителствена болница, за да й се поклони и Негово Светейшество патриарх Максим.

Въпреки уверението, че иконата е дарена на патриаршеската катедрала и ще остане завинаги в нея, достъпна за поклонение, хората продължават да се редят и да чакат часове, включително и през по-голямата част от миналата нощ.

По време на богослужението Стобийският епископ Наум прочете Патриаршеското и синодално послание по повод 130-годишнината от полагането на основния камък на ставропигиалния патриаршески катедрален храм „Св. Александър Невски”, 100-годишнината от построяването на храма и посрещането на чудотворното копие на светогорската Богородична икона „Достойно есть”. Текстът на посланието гласи:

"Вече столетие над града на Божията Премъдрост, престолна София, се извисяват бляскавите куполи на ставропигиалния патриаршески катедрален храм „Св. Александър Невски”, най-велелепния храм на православната ни църква, знак за Божието присъствие и Божията любов към благочестивия ни православен народ, свидетелство за руско-българското и всеправославното единство, заслужена радост и гордост за всеки православен българин, благодарност на български народ към руския цар-освободител и руския народ за освобождението ни от 5-вековното робство. Вече столетие величественото присъствие на този храм продължава да свидетелства за истинността на Господните слова, че „никой няма любов по-голяма от тая, да положи душата си за своите приятели” (Йоан 15:13), а камбанният му звън както преди, така и сега събужда в сърцата и в душите ни топли чувства на обич и признателност към всички онези, които в решителните за съдбините ни моменти отдадоха и сили, и живот за нашата свобода и благоденствие през вековете.

Решението за въздигането на храма беше взето почти веднага след възстановяването на самостоятелния живот на нашата държава. Скоро след Освобождението народните представители в Търновското Учредително събрание решиха, а народът ни започна да събира средствата за градежа – в знак на благодарност към Бога за извоюваната с българска и руска кръв свобода и във вечна памет и признателност към цялото православно войнство, платило с кръвта и живота си добруването на своите православни братя-българи, вечен спомен за героичната саможертва на десетките хиляди православни воини, положили душите си, следвайки примера на Христа Спасителя, за своите братя и приятели.

Основният камък на днешния патриаршески ставропигиален катедрален храм беше положен в 1882 г., в деня на подписване на Санстефанския договор, запечатал завинаги реалността на нашето Освобождение, а тридесет години по-късно над стара София величествено се издигаше нов православен храм, нов дом Божи – „Св. Александър Невски”, носещ името на небесния покровител на императора-освободител Александър ІІ Николаевич. В духа на най-добрите църковни традиции, за реализиране на народната воля не бяха жалени сили и средства, а в градежа и украсата на новия Александро-Невски събор в София съсредоточиха усилията си най-добрите за времето си архитекти и иконописци. Така с усилията на всички православни българи и по Божие съизволение столицата на нашата нова, свободна България се сдоби с най-величествения си църковен дом: символ едновременно на нашата столица и на всеправославното единство, където и до днес се принасят благодарствени молитви към Всеподателя за великата Му и безмерна милост към благочестивия ни народ.

Братя и сестри, в тези толкова тържествени за Църквата ни дни се удостоихме и с още един знак на Божията милост към нас. С радост в сърцата и с благодарност към Господа Бога днес посрещаме на българска земя ново духовно скъпоценно съкровище - чудотворно копие на чудотворната атонска икона на Пресвета Богородица „Достойно есть”, изготвено на Света Гора като братски молитвен дар за благочестивия български народ и в чест на първото столетие на скъпия ни патриаршески катедрален храм „Св. Александър Невски”. Да даде Бог, прочее, щото по молитвите на св. Александър Невски и под покрова на Божията Майка ние всинца да възрастваме в Христа Иисуса, в добродетелта и жертвената готовност да Го следваме по Неговия път към вечното Царство на Отца!”

Утре продължават тържествата в храм-паметника „Св. Александър Невски“. Със св. Литургия и молебен ще бъде отбелязан рожденият ден на Негово Светейшество Българския патриарх Максим.

Снимки: Стефка Борисова 

Чудотворното копие на светогорската икона "Св. Богородица - Достойно есть":

 MG 0479

Архиереите, взели участие в богослужението:

 MG 0342

Момент от св. Литургия:

 MG 0460

Сливенският митрополит Йоаникий:

 MG 0490

Пловдивският митрополит Николай:

 MG 0472

Ходонински епископ Йоаким от Православната църква на Чешките земи и Словакия:

 MG 0440

Аполонийски епископ Николай от Албанската православна църква:

 MG 0438

Ставрополски и Невинномиски митрополит Кирил:

 MG 0397

Аксумски митрополит Петър (седалище в Адис Абеба), Александрийска патриаршия:

 MG 0392

Митрополит Генадий (за Италия и Малта, Цариградска вселенска патриаршия):

 MG 0387

Христианополски епископ Прокопий, Гръцка православна църква: 

 MG 0478

Хорът на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" с диригент доц. Димитър Димитров:

 MG 0456

Светите дарове върху св. престол на храма (снимка със зум):

 MG 0485

Въпреки тъмните облаци Бог даде добро време за поклонниците на Богомайката:

 MG 0505


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3hy8f 

Разпространяване на статията: