Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

znepolskiЖителите на Перник търсят закрилата на св. Йоан Рилски в денонощни молитви. От 22 май, когато силното земетресение разлюля града, викарият на Софийския митрополит и Български патриарх Максим - Знеполски епископ Йоан всеки ден е в Божия храм, където чете молитви при опасност от трус по чин от Великия требник. В Перник се намира и частица от мощите на св. Иван Рилски, които пазят града. Утре, в навечерието на 1 юни, Деня на детето, епископ Йоан ще отслужи вечерня с три молитви срещу бедствия и молебен за децата. Службата започва в 17,00 ч в централния храм на града и е по молба на кметицата Росица Янакиева.

Тогава перничани ще помолят дядо Йоан да събере в града мощите на св. Йоан Рилски от цялата страна, съобщава в. Стандарт. За да излязат светите останки от Рилския манастир обаче, е нужно решение на Св.Синод. В селата около Перник дядо Йоан раздаде на хората иконки на Богородица и св. Йоан Рилски, както и книгата на митрополит Йоаникий за покаянието и изповедта.

В молебена, който отслужи епископ Йоан в Перник в първите дни след земетресението, той каза: "Бедствието, което споходи всички ни, разтресе земята ни, смути сърцата ни и до голяма степен смути и нашите умове. Но ние сме отново тук с благословението на Светейшия Български патриарх Максим, държейки в ръце скъпоценната частица от мощите на преподобния наш отец Йоан, Рилски чудотворец, която беше пренесена през 2009 г. официално тук и положена в Божия храм", напомни епископът. "Ето тези свети мощи запазиха този град и не дадоха възможност на нито един човек да загине", убеден е той. "Нашата молитва в този миг и в този час е насочена към Бога, към светите мъченици, които закрилят столицата и този град", каза още владиката.

По информация на в. Стандарт и БГНЕС


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33uqy 

Разпространяване на статията: