Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

imagesЕдна от най-старите православни църкви в района - "Св. Атанасий" в с. Ефрем, община маджарово, Хасковска област, Старозагорска епархия, беше осветена след основен ремонт. Така след повече от 20 години храмът в Маджаровското село, построен от местните гърци през 1886 г., отново е действащ. Църковният ритуал извърши архиерейският наместник на Харманли, ставроф. иконом Атанасий Атанасов.

Заслуга за съживяването на светинята, обявена за паметник на културата, имат най-вече местните жители, които наброяват 80-ина души. Преди около две години те се организираха и избраха инициативен комитет за обновяване на църквата, каза за "Хасковска Марица" Георги Динков . Почти до края на миналия век там ремонт не беше правен. Преди 20-ина години, стените се пропукаха и храмът се наводняваше. Престанаха богослуженията и в Ефрем не идваше свещеник. Ето защо те безрезервно се включиха с  дарения и безплатен труд  в родолюбивото дело , добави той.

Проф. Георги Янков (политолог, УНСС - б. р.), който пише книга за село Ефрем, Димитър Костадинов, Стоян Божинов, Станимир Милев и др. бизнесмени подкрепиха начинанието. Към тях се присъединиха и гърци от Орестиада, потомци на преселници, живели по тези места. Събраната сума възлезе на 25 хиляди лева. Стабилизиран беше покривът, замазани и укрепени бяха стените отвътре и отвън, направиха се вътрешни прегради и преустройства. Реставрираха се част от иконите. На освещаването в събота беше раздаден курбан, а народен оркестър, певческа група и индивидуални изпълнители веселиха ефремци и техните гости за празника.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33uqq 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]