Мобилно меню

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)

hram sv nikolai4В новостроящия се храм "Св. Николай Мирликийски" в кв. Меден рудник в Бургас в четвъртък ще бъде отслужен вторият молебен за довършването на най-голямата бургаска църква, като за поклонение ще бъдат донесени мощите на св. Киприян и Юстина от Несебър.

На 24 май беше поставено началото на инициативата на местното духовенство, всеки четвъртък в строящия се храм да се извършва молебен пред свети реликви и св. мощи от различни български църкви и манастири.

Основната цел е да се подеме дарителска инициатива сред жителите на квартала, които с малки, символични, но редовни приноси биха могли сравнително бързо да съберат необходимите средства за довършването на храма, който ще бъде най-големият в Бургас. По предварителни оценки за довършването му са необходими 500 хиляди лева, а за неговото вътрешно оформление, изписване и оборудване както на църквата, така и за обзавеждането на коплекса към нея ще се търсят още дарения в размер на 1,5 милион лева. Според отец Емилиян, предстоятел на храма, ако всяко семейство в Меден рудник отделя по 1 лев месечно, то парите за завършването на строежа ще бъдат събрани до края на годината. На първия молебен на 24 май за поклонение беше донесено св. миро от гроба на св. Николай Мирликийски в Бари, което се съхранява в бургаския храм "Св. Кирил и Методий", както и св. мощи на св. Георги от Поморийския манастир.

Духовниците се надяват по този начин да поставят началото на енорийски живот в църквата още преди нейното завършване, като дадат възможност на жителите на най-големия бургаски квартал да се приобщят към църковния живот. Тази практика е известна в Руската църква, където редом до новостроящ се голям храм, чието строителство изисква много време и средства, започва да функционира малък параклис с редовно богослужение, за да се създаде енорийски живот.

Всеки четвъртък в храма ще бъдат носени за поклонение различни светини от Сливенска епархия. По този начин Сливенският митр. Йоаникий и духовниците в епархията ще покажат своята съпричастност към строежа на най-големия храм в епархията.

Строежът на храма стартира през 2008 г. Досега основните средства по строежа бяха осигурени от държавния бюджет, от община Бургас и няколко други крупни дарители в размер на 1,3 милиона лева. За разлика от другите традиционно православни страни дарителството на обикновените християни за строежа на храмове не е така популярно - средствата се очакват преди всичко от общините, държавата или от отделен крупен спонсор.

Денят за молебените - четвъртък, е избран неслучайно; в църковния седмичен календар четвъртъкът е отреден на св. Николай, на когото е посветен новият храм. Към храма ще има и голям прицърковен комплекс с енорийски център, изложбени зали, две конферентни зали за по 100 души, лекарски кабинет, кухня с трапезария, учителски кабинети и зала за вероучение, както и подземен паркинг.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33uqr 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата