Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (11 Votes)

В месеца на св. Кирило-Методиевските празници и разнообразни чествания тази година ще се проведе и една интересна конференция, посветена на 600-годишнината от кончината на св. Патриарх Евтимий. Тя се организира съвместно от Българската академия на науките и Кирило-Методиевския научен център при нея, както и от дългогодишните носители на тази идея – Фондация „Свети Евтимий, Патриарх Български“ и Организационния комитет за Декада 2002-2012 г., посветена на бележитата 600-годишнината.

Самата декада започна преди 10 години по инициатива на една група настоящи и доскорошни учителки и директорки на водещи столични училища, труженички на фондацията с името на светителя, която има много други прояви в чест на патрона си. Тези просветени жени и истински просветителки бяха обединени от мисълта да отдадат заслужена почит на великия български първосветител, просветител, книжовник и саможертвен народен пастир – св. Патриарх Евтимий. Затова създаден организационен комитет за съгласуване на ежегодните прояви в чест на светеца през десетилетието 2002-2012 г. В комитета, оглавен от тогавашния декан на БФ на СУ „Св. Климент Охридски”, влязоха учени от различни области на хуманитаристиката, педагози, общественици. Със съдействието на ангажирани учители, директори, просветни дейци от цялата страна, дори на самото министерство на просветата, се провеждаха всяка година конкурси в памет на живота и многостранното дело на св. Евтимий. Резултатите от конкурсите бяха отчитани ежегодно на 20 януари, когато се празнува паметта на светеца. Към това десетгодишно дело бяха съпричастни и Богословският факултет на СУ, и СДСеминария „Св. Иван Рилски”, и различни митрополии, държавни институции, неправителствени организации. Така то стана наистина едно всенародно дело. Като естествен завършек на тази декада сега ще се проведе националната конференция с международно участие под наслов „Свети Патриарх Евтимий – личност и дело”. 

Събитието ще се състои в големия салон в Централно управление на БАН. Ще бъде открито в 9.30 ч. от председателя на Организационния комитет проф. Иван Желев Димитров от БФ на СУ, който ще бъде водещ на предиобедните заседания и съответните дискусии. Следобедните заседания ще ръководи г-жа Надежда Мадолева, която и ще закрие конференцията.

Ще бъдат прочетени следните доклади:

- проф. д-р Иван Денев, БФ на СУ: „Св. Патриарх Евтимий – светител и проповедник”.

- проф. д-р Климентина Иванова, Кирило-Методиевски научен център: „Св. Патриарх Евтимий в живота, в смъртта, в съвременната наука”.

- проф. д-р Димитриос Гонис, БФ на Атинския Каподистриев университет, Гърция: „Каноническите отговори на св. Евтимий Търновски до св. Киприян Московски. Опит за установяване на източниците”.

- доц. д-р Димо Чешмеджиев, ПУ „Преп. Паисий Хилендарски“: „Св. Патриарх Евтимий и делото на светите Кирил и Методий”.

- свещ. д-р Марко Скарпа, Венеция, Италия: „Монашеското образование на св. Патриарх Евтимий в манастира Кефаларево”.

- проф. д-р Мария Спасова, ВТУ „Св. Кирил и Методий“: „Питанки по някои „тъмнави“ места в текста на Похвалното слово за св. Евтимий, Патриарх Търновски”.

- проф. дин Маргарита Ваклинова, Национален археологически институт с музей при БАН: „За разкопките във Велико Търново”.

- доц. д-р Вася Велинова, Център за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“: „Сборниците на цар Иван Александър в балканската книжовна традиция”

- проф. дфн Иван Харалампиев, ВТУ „Св. Кирил и Методий“: „Св. Евтимий Търновски и средновековният български книжовен език”.

- Никола Инджов, София: „Изследване за местонахождението на гроба на Патриарха”.

- Надежда Мадолева, Председател на Фондация „Свети Евтимий, Патриарх Български“: „Поклон, Учителю-светец!”

Поканени са за участие освен хора на науката, също така представители на Св. Синод на БПЦ, духовници, общественици, учители и всички, които се чувстват съпричастни към делото, завещано ни от великия Български патриарх св. Евтимий Търновски.

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33uq8 

Разпространяване на статията: