Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
34Християнски храм, строен през късната античност или ранното средновековие, откриха археолози по време на разкопки край Сарафово. От началото на май екипът, ръководен от доц. д-р Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт с музей при БАН, проучва римските находки край бургаския квартал, които морето разкри през февруари, предаде Дарик. 

Зимната стихия изрови останките от сграда и канализация, за чието съществуване историци и археолози правят предположение още през 70-те години на миналия век. В края на февруари правителството отпусна 120 000 лв. за да започнат разкопките в района.

Първите хипотези за намерената сградна конструкция и плоските камъни пред нея бяха свързани с наличието на пристанище в тази част на залива, където кораби са разтоварвали многобройните посетители на известните бургаски минерални бани - Акве Калиде (Термополис). По-късно археолозите допуснаха, че е възможно да е съществувал и римски град със съответните стратегически за мястото функции.

Проучванията обаче говорят за малък християнски храм от масивен градеж, който е оцелял през вековете. "Категорично можем да кажем, че става дума за малка църква или параклис", коментира доц.д-р Людмил Вагалински. По думите му изследвания до момента отхвърлят по категоричен начин тезата, че на мястото е имало градско образувание. Много е възможно в основите на църквата да са вградени и свети мощи, каквато е била християнската традиция.

Това което е известно до момента е, че църквата е била разрушена през 11-12 век, веднъж е поправяна и опожарена. "В началото предположихме, че е ранно антична църква- IV-V-VI в. Сега сме на мнение, че може би се касае за ранно-средновековна църква", каза доц. Вагалински.

Църквата е била сравнително малка, но с богата украса. Открита е цветна керамика, в пет цвята, и стенописи. Археолозите ще установяват и защо е избрано точно това място за храм, тъй като теренът е свлачищен. "Едната причина да бъде избрано това място е, че тук вероятно е имало езическо светилище. Втората възможност е мястото да е свързано с гибелта на християнски мъченик".

Късно днес е открито и едно погребение. Скелетът е с височина около 1.75, което според учените е с почти исполински за времето си размери.

До средата на юни ще продължат разкопките на терена край Сарафово, уточни доц. д-р Вагалински. В плановете на археолозите и община Бургас влиза и изграждането на буна, която да спира високите вълни и да защитава мястото от вятъра и водата през зимата.

По информация на радио Дарик и Бургас инфо


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33uq4 

Разпространяване на статията: