Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (18 Votes)

5343403496 2769ed9c07През последните години студентите от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” редовно правят поклоннически пътувания у нас и в съседните страни. След Цариград и Одрин, Гърция и Македония сега абсолвентите от 4 курс поеха инициативата да се направи такова пътуване и в Румъния, за което поканиха свои колеги от всички курсове и степени на обучение. Пътуването ще се осъществи от 31 май до 5 юни т. г. За покриване на разходите по тази интересна инициатива Студентският съвет на СУ е отпуснал 4 хиляди лева, а останалите средства се набират от вноските на участниците и от дарения. Маршрутът на пътуването е: София – Русе – Букурещ – Бузъу – манастирите Агапия, Въратек, Нямц, Секу, Сихастрия – Яш – Галац – Браила – Велико Търново – София.

С помощта на български възпитаници на румънските богословски факултети са насрочени и ще бъдат проведени срещи със студенти и преподаватели във факултетите в Букурещ и Яш. Българските студентите-богослови ще бъдат приети в Румънската патриаршия, ще се поклонят на мощите на св. Димитрий Басарбовски в патриаршеската катедрала „Св. Константин и Елена” (на снимката), като преди това те ще посетят и неговата обител край русенското село Басарбово. Те ще бъдат гости на БФ на Букурещкия университет, на епископа на Бузъу Н. Пр. Епифаний, възпитаник на Духовната академия „Св. Климент Охридски”, на манастира Сихастрия, на БФ на Яшкия университет. В Яш те ще се поклонят на мощите на света Параскева-Петка Търновска (или Българска, Епиватска, сега Яшка), ще участват с песнопения в богослуженията в Неделя Петдесетница и в понеделник на Светия Дух в Яш. Ще бъдат приети от Молдовския митрополит Теофан, ще посетят и манастири около град Яш. На път за България ще посетят градовете Галац и Браила, които с големите си български общности през Възраждането са играли важна роля за българската просвета и наука, както и в борбата за освобождението ни от османско иго. Накрая студентите ще се поклонят във Велико Търново на мястото, където преди много векове са се пазели мощите на св. Петка, ще проведат среща и с колегите си от ПБФ на Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий”.

Организаторите се надяват, че тези полезни прояви на богословската студентска инициатива ще продължат и след тяхното дипломиране, за което те се готвят в близките месеци. 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33uqu 

Разпространяване на статията: