Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (16 Votes)
TavalichevoКметът на кюстендилското село Таваличево Бойко Перянски обяви стачка, според която няма да излиза от кметството в селото и ще приема съселяните си денонощно. Това е вторият протест на управника на малкото кюстендилско селце за последните три години, а причината е средновековната църква "Св. Параскева", която е пред разрушаване. Това е протест срещу бездушието на държавата към рушащия се храм светиня, който е паметник на културата и е пред срутване. Църквата е истинско бижу със стенописи, подобни на тези в Боянската църква, но се рушат безвъзвратно, обясни стачкуващият кмет пред в. Струма. Той е решил да не напуска кабинета си, ще спи и ще се храни там. Според кмета и местните хора ремонтът на старата част на храма е наложителен, тъй като за последните няколко години четирима млади хора от селото са загинали в катастрофи. Те се надяват след ремонта на храма трагичните случаи да се преустановят. "Проблемът с реставрацията на старата част на храма е в това, че по него може да се работи само след разрешение, съгласуване и специални реставратори от Националния институт на паметниците на културата в столицата, но време, пари и хора за нашия храм все не стигат", обясни Бойко Перянски. Той настоява за отпускането на 50 000 лева за ремонта на средновековния храм.

TavalТова е вторият протест на селския управник, преди три години той стачкувал и от Дирекцията по вероизповеданията отпуснали 120 000 лева за ремонта на таваличката черква, но само на новата й част, която не е паметник на архитектурата, казва Б. Перянски. От 33 години има проект за възстановяването й, но то така и не е започнало. От толкова години Перянски е и кмет на селото.

"Уморен съм от чакане и обезверен, заклевам се, че този път обаче няма да мръдна от бюрото, докато държавата не намери начин да спаси падащата светиня", заканва се Перянски. "Костите си ще оставя тук, но няма да се откажа", категоричен е селският кмет.

Старият храм е напукан и всеки момент ще рухне върху главите на свещениците, обясни управникът. Свещениците ползвали олтара в старината за богослужения, а миряните се тъпкали като сардели в новата пристройка. Сега Перянски е изпратил жалба и до премиера Бойко Борисов.

"За 29 години, през които съм кмет, съм ходил къде ли не. Обръщал съм се към всички министерства, Народното събрание и депутати, Синода, всички посолства у нас, към над 100 бизнесмени и 900 души, които се изселиха от Таваличево. Всички ми казват: “Добре”, после потупване по рамото, снимка и айде, разказа кметът неволите си в опит да събере необходимите 50 000 лв. за ремонт на черквата. Само гръцкото посолство е откликнало с 400 лв. досега", обяснява селският кмет.

Църквата "Св. Параскева" е малка, едноапсидна с два певника, с вътрешни размери 6,35 Х 3 м. Сводът е полуцилиндричен и се осветява от три тесни прозорчета. Цялата вътрешност е била изписана, като са запазени отделни фрагменти от стенописите. Постройката се отнася към периода XIV-XVI век. През 1900 г. към църквата се изгражда нова голяма зала с галерия на запад и камбанария, която включва в обема си и част от първоначалната църква. Обявена е паметник на културата.

По информация на в. "Струма"

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33uhp 

Разпространяване на статията: