Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

LiutiСредновековната българска църква "Св. Георги" от 12 век, в с. Люти брод, община Мездра, излезе от забравата благодарение на младежите от сдружение „Историческа пробуда" от София с медиийното партньорство на БНТ. Сдружението бе създадено от младите хора именно с цел съхраняването на старинната църква. Тя се намира край природния феномен Ритлите в Искърския пролом до село Люти брод. Проучена е и частично реставрирана преди половин век, но след това е изоставена и полуразрушена от иманяри и вандали. Още през 1927 г. е обявена за народна старина, през 1965 г. за архитектурно-строителен паметник с национално значение, а през 1971 г. става художествен паметник на културата.

С дарения и доброволен труд младите хора успяха да възстановят покрива на каменната църква „Св. Георги" и да спасят запазените стенописи. Сега те продължават да разчистват от дървета и храсти целия исторически комплекс Коритенград, където сред развалините на римската базилика от 4 век са оцелели десетки колони, капители и други архитектурни елементи на 17 века.

Целта на сдружението „Историческа пробуда" е тези уникални паметници да станат достъпни за повече хора и да привличат туристи от страната и чужбина.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33u4y 

Разпространяване на статията: