Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

PliskaНа 2 май Църквата отбелязва паметта на св. княз Борис Първи, покръстител на българите. По този повод днес в Плиска се проведе традиционният народен събор, който тази година беше посветен на 1160-годишнината от възкачването на престола и 1105-годишнината от успението на св. княз Борис-Михаил. Той се организира от Варненска и Великопреславска митрополия, общините Каспичан и Нови пазар, кметство Плиска и Народно читалище „Просвета – 1911 г.“ в първопрестолния град. Празникът започна с божествена св. Литургия, отслужена в храма в Плиска.

След това в Голямата базилика в Националния историко-археологически резерват „Плиска“ Варненският и Великопреславски митрополит Кирил отслужи благодарствен молебен. „Когато стоим на това място, не можем да не си спомним думите на Бога към Моисей: „Събуй си обувките, защото мястото, на което стоиш, е свято“ – заяви митр. Кирил. „Тук се положиха основите на българската държавност и на православното християнство. Нека да обновим себе си и да обновим нашето общество! На многая лета!“.

Pliska2После от Голямата базилика бяха взети пръст и камъни, които ще бъдат положени днес във възстановения църковен храм „Св. княз Борис“ във варненския квартал „Аспарухово“. Според о. Добромир, който е председател на църковното настоятелство, църквата край Черноморието е изградена през 1923 г., а сега под стария кръст, който ще бъде издигнат в нейния двор, ще бъдат поставени земна пръст и оригинални камъни от Плиска.

Официално съборът беше открит от кмета на Плиска Христо Илиев. „Днес ние се гордеем с миналото на Плиска, не забравяме и не искаме никой да забравя, че оттук е тръгнало началото, че оттук започва България“ – подчерта той. „Приемането на християнството отваря нова страница в историята на Плиска, свързана с усилията на княз Борис да извоюва самостоятелност на българската държава. Плиска би следвало да се развива като национален исторически център, да играе първостепенна роля в патриотичното възпитание на младите българи. Аз призовавам още веднъж да изработим програма или документ, приемлив за бъдещето на Плиска. Убеден съм, че този е един от пътищата за бъдещото развитие на Плиска“.

В концертната програма на празника се включиха състави от Каспичан, Нови пазар, Плиска, Върбяне и Кюлевча.

На горната снимка: Кметът на Плиска чете приветствие. Зад него са митр. Кирил и неговият викарий, Главиницки еп. Йоан.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33u8u 

Разпространяване на статията: