Мобилно меню

4.2903225806452 1 1 1 1 1 Rating 4.29 (62 Votes)

snim0Днес по обяд Руският патриарх Кирил и водената от него делегация посетиха руското подворие в София. Там бе отслужен молебен, на който присъстваха само хора, специално подбрани от предстоятеля на подворието игумен Филип. Руският духовник се опасяваше от неочаквани действия от страна на енориаши, несъгласни с неговото авторитарно управление на руския храм „Св. Николай” в София.

Срещата на патриарх Кирил с енориашите на руското подворие се оказа активно мероприятие, организирано от игумен Филип. Голяма част от енориашите не се приближиха този ден до храма, тъй като са били предупредени, че са нежелани на срещата с предстоятеля на РПЦ. Днес помощникът на игумен Филип о. Зотик отсяваше хората, които имат право да присъстват на молебена и срещата с патриарх Кирил. Сред нежеланите и фигуриращи в „черния списък” на о. Зотик бяха професорът от СУ "Св. Климент Охридски" Калин Янакиев, журналистът от БНТ Горан Благоев, юристите Атанас Славов и Антония Анакиева, както и други интелектуалци, дългогодишни енориаши на храма.

През седмицата преди пристигането на руския патриарх у нас игумен Филип разработваше различни варианти за ограничаване на достъпа на посетители до руския храм в деня на посещението на високия гост. Приет и отхвърлен беше вариантът за раздаване на специални покани, накрая се стигна до подбор чрез „фейс контрол” от страна на о. Зотик, който от доста години служи в София и практически познава повечето православни редовни посетители на руското подворие.

След молебена патриарх Кирил произнесе проповед, в която даде да се разбере, че е запознат с проблема в подворието. Той наблегна на думите, че в подворието никой не е враг. "Тук е остров на духовното братство и единството на нашите народи. Никой и никога не е могъл да види в руснака или в българина враг, докато съществува духовната основа на нашето братство."

Патриарх Кирил заяви също така, че сърцето на предстоятеля на подворието трябва да е отворено към неговите енориаши и само тогава и те ще му отвърнат със същата сърдечност. Патриарх Кирил изрази надежда, че руската църква в центъра на София ще продължи своите традиции. След молебена патриарх Кирил се поклони на гроба на архиеп. Серафим Соболев, който полага най-много усилия да превърне енорията към Руската църква в жива духовна общност, без етнически различия.

Междувременно БНТ отрази с подробен репортаж в централната си емисия скандала с недопускането в храма на екипа на предаването "Вяра и общество", ръководено от Горан Благоев. Камерата на телевизията е заснела как по нареждане на руските охранители българските служби за сигурност затвориха вратите пред двама от дългогодишните енориаши в Руската църква в София.

Проф. Калин Янакиев, енориаш на Руската църква: "Тук се извършва дискриминация на български граждани от страна на един самозабравил се руски духовник, руски чиновник, нова руска църковна номенклатура. Който очевидно се бои от това, в храма му да се черкува интелигенция".

Гл. ас. Атанас Славов, енориаш на Руската църква: "Това, което е по-притеснително, е, че това се превръща в тенденция - разделението, отчуждението, недопускането на определени миряни".

Целият репортаж на БНТ по централните новини можете да видите тук.

snim1

snim

snim2

Снимки: Московска патриаршия


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33u8w 

Разпространяване на статията: