Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (13 Votes)

borisНа 2 май празнуваме паметта на св. цар Борис-Михаил, покръстител на българския народ. На този ден храмов празник има на три места в София.

Южният престол (вдясно) на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" е посветен на царя-покръстител. Там св. литургия ще отслужи Тивериополският епископ Тихон, председател на църковното настоятелство на катедралата.

Параклисът в Синодната палата също е посветен на св. цар Борис. В него св. литургия ще отслужи главният секретар на Св. Синод, Стобийски епископ Наум, заедно с протосингела на Софийска митрополия ставроф. ик. Ангел Ангелов.

Третият храм на светеца-цар е в квартал Овча купел (новия комплекс). В този сравнително нов храм с благословението на Негово Светейшество св. литургия ще отслужи софийският викарий, Знеполски епископ Йоан. 

В с. Горни Лозен, квартал на София, преди три години беше осветен нов храм, посветен на св. цар Борис и на св. Атанасий Велики, Александрийски архиепископ. Тъй като двамата светци се празнуват в един ден, светата литургия там ще бъде посветена и на двамата. Като втори храмов празник се отбелязва денят на св. Атанасий Александрийски (18 януари и 2 май, лятната му памет) и в храм "Св. великомъченик Пантелеймон" в столичния квартал Бояна. В тези квартални храмове църковното настоятелство предлага и храна (курбан), която се освещава след богослужението и се раздава на народа.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33u86 

Разпространяване на статията: