Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

БойкоПремиерът Бойко Борисов е заявил по време на срещата си с Руския патриарх Кирил, че ще възложи на министъра на образованието да изучи опита от преподаването в руските училища на предмета "Основи на религиозните култури и светската етика". "Ще посъветвам министъра на образованието да се запознае с тези материали. Ние досега не сме въвели тази практика", е казал премиерът на срещата си с патриарх Кирил в събота, цитиран от Интерфакс. Бойко Борисов е обяснил, че в обществото все още няма консенсус по този въпрос, включително и между мюсюлманите.

Това заявление българският министър-председател направи, след като патриарх Кирил го запозна с опита от преподаването на религия в руските училища, историята на въвеждането на предмета и особеностите на подготовката на преподавателите по него. Предметът "Основи на религиите и светската етика" в няколко варианта беше въведен през тази учебна година във всички училища в Руската федерация, първоначално само сред учениците в 4 клас.

"Когато станах патриарх, аз систематизирах всички аргументи "против" (разделеното преподаване на основите на традиционните религии в училищата) и предложих на президента модел, който напълно да съответства на Конституцията на Русия, на закона и международните ангажименти на страната ни, на правата на човека и правото на човека на религиозен изобор", каза предстоятелят на Руската църква. Той оцени този експеримент в руските училища като "абсолютно положителен" и поради тази причина от тази година той ще бъде преподаван във всички училища в Русия.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33u8a 

Разпространяване на статията: