Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)


 MG 0357Българският патриарх Максим и Руският патриарх Кирил отслужиха божествена св. Литургия в столичния патриаршески храм „Св. Александър Невски”. С предстоятелите на двете църкви съслужиха всички членове на Св. Синод на БПЦ, членовете на руската делегация, игумените на ставропигиалните манастири у нас, епископи на БПЦ. На литургията присъстваха бившият президент Георги Първанов, бившият премиер Симеон Сакскобургготски със съпругата си Маргарита, депутати, посланикът на Русия у нас Юрий Исаков, ректорът на ВТУ "Св. Кирил и Методий" проф. Пламен Легкоступ, деканите на богословските факултети на СУ доц. Ал. Омарчевски и ВТУ доц. Димитър п. Маринов Киров, преподаватели, служители на синодални учреждения и много миряни. 

След края на литургията патриарсите произнесоха основните слова по случай посещението на високия гост. Двамата патриарси изразиха голямо удовлетворение от това, че посещението на високия руски гост се осъществява в 100-годишнината от построяването на патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски", която нарекоха "мост на нашето единство".

Със слово към своя гост се обърна Българският патриарх Максим, прочетено от неговия викарий Знеполския епископ Йоан. Негово Светейшество подчерта радостта на българския клир и народ да посрещне руския патриарх именно в дните на светлата пасхална радост. "Приветстваме Вас и Вашите спътници с "добре дошли" на българска земя, осветена от кръвта на руските воини, дали живота си за освобождението на нашия народ от агарянско иго", се казва в приветствието на патриарх Максим.

СнимкаПредстоятелят на БПЦ посочи, че патриаршеската катедрала храм-паметник е видим знак за единството на двата братски народа. И камбаните, които днес известиха началото на празничното богослужение в София, са донесени от Москва и също са връзка между двете сестри-църкви.

В словото си патриарх Максим отбеляза някои от историческите събития, които са примери за взаимопомощ на нашите две православни църкви и нашите два народа: славянската книжнина, занесена в Русия от България за християнска просвета на руския народ, изпращането от нашата родина на духовници и проповедници на християнството, Освобождението на България, вдигането на схизмата и възстановяването на Българската патриаршия.

В края на словото си патриарх Максим подчерта тясната връзка между нашите два народа, която оприлича на "една душа в две тела".

В своето слово патриарх Кирил напомни, че днес Църквата отбелязва паметта на светите жени-мироносици и нарече деня "ден на жените-християнки", които в трудните години на гонение на Руската църква не се страхували от никого. "Техните мъже и синове нерядко се страхували, страхували се да загубят работата си, кариерата, да получат присъда от началството, а жените-мироносици не се страхували", каза той.

"Те кръщаваха своите деца и внуци, често криейки това от своите мъже и чрез своя житейски подвиг съхраниха православната вяра. Затова и днес в цяла Света Рус се молят за жените-християнки".

Според думите му и в България жените са изиграли особена роля в съхраняването на православието в трудното време. "Самото движение на мироносиците към възкръсналия Христос има много голямо духовно символично значение. То е образ на движението на човека към Бога, което никога не е просто. То винаги е съпроводено с изкушения, съблазни и страхове. Но ако човек постигне целта, ако в сърцето му се яви божественото присъствие, той бива награден с велика духовна сила", подчерта предстоятелят на Руската църква.

Обръщайки се към Българския патриарх Максим, той го нарече "признат духовен лидер на своя народ". "Аз бих искал да изразя своята най-дълбока любов към Вас и признателност както за Вашия принос за духовното ръководство на българския народ, така и за Вашия особен принос в живота на вселенското православие", каза Руският патриарх. 

И двамата патриарси в словата си подчертаха ролята на подворията за поддържане на добрите отношения между двете поместни православни църкви. "Подворията са свидителства за нашата любов", каза патриарх Максим. Според руския предстоятел "в подворията се осъществява формална и жива връзка между нашите народи, ние сме си взаимноважни".

После Българският патриарх подари на патриарх Кирил икона на св. братя Кирил и Методий, а настоятелството на храма – мозаечна икона на св. Александър Невски. От своя страна патриарх Кирил подари на предстоятеля на Българската църква панагия, изработена по повод на 65-годишнината на Светейшия Кирил, а на храма "Св. Александър Невски" - евхаристиен комплект с потир и всичко необходимо за отслужването на св. литургия.

Снимки: Стефка Борисова

 MG 0134

 Български епископи и митрополити в началото на св. литургия

 MG 0139

 

 MG 0140

Техни Светейшества патриарх Максим и патриарх Кирил 

 MG 0146

 

 MG 0148

Стобийски епископ Наум, главен секретар на Св. Синод и

игуменът на Рилския манастир Адрианополски епископ Евлогий

 MG 0149

Бившият президент Георги Първанов, руският посланик Юрий Исаков и Румен Петков

 MG 0222

Бившият премиер Симеон Сакскобурготски и съпругата му доня Маргарита

 MG 0302

Деканът на Богословския факултет в София доц. Ал. Омарчевски

 MG 0158

 MG 0159

 

 MG 0183

 MG 0206

Волоколамски митр. Иларион (Алфеев)

 MG 0216

Видински митрополит Дометиан

 MG 0217

 Варненски и Великопреславски митрополит Кирил

 MG 0219

Великотърновски митрополит Григорий

 MG 0220

Русенски митрополит Неофит

 MG 0223

Неврокопски митрополит Натанаил

 MG 0225

 Плевенски митрополит Игнатий

 MG 0227

 Старозагорски митрополит Галактион

 MG 0229

 Ловчански митрополит Гавриил

 MG 0230

 Пловдивски митрополит Николай

 MG 0231

 Стобийски епископ Наум

 MG 0233

 Тивериополски епископ Тихон, председател на църк. настоятелство на "Св. Ал. Невски"

 MG 0234

 Адрианополски еп. Евлогий, игумен на Рилския манастир

 MG 0235

 Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит и патриарх Максим

 MG 0238

Агатоникийски епископ Борис, игумен на Бачковския манастир

 MG 0239

 Константийски еп. Антоний, викарий на Западно- и Средноевропейския митр. Симеон

 MG 0242

 Браницки епископ Григорий, игумен на Троянски манастир

 MG 0328

 Молитва за българския и руския православен народ

 MG 0340

 

 MG 0347

 Старозагорски митр. Галактион, Пловдивски митр. Николай и Браницки еп. Григорий

 MG 0352

Иконата на св. братя Кирил и Методий, подарък от Св. Синод на БПЦ за патриарх Кирил

 MG 0363

 Патриарх Кирил целува иконата на своя небесен покровител

 MG 0364

 Приветствени слова

 MG 0368

Богослужебна утвар, подарък от патриарх Кирил за храм "Св. Александър Невски"

 MG 0373

Личен дар за Негово Светейшество патриарх Максим - нагръдна панагия

 MG 0375

Епископ Тихон приема дара за "Св. Александър Невски"

 MG 0397

 Иконата на св. Александър Невски, подарък за патриарх Кирил

 MG 0424

 Митр. Николай и еп. Антоний на излизане от храма

 MG 0431

 Негово Светейшество патриарх Максим след края на патриаршеската литургия

 MG 0436

 Обща снимка за спомен от мирната визита на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3ku4d 

Разпространяване на статията: