Мобилно меню

4.5384615384615 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (13 Votes)
sn0На 28 април Негово Светейшество патриарх Максим придружи своя гост Московския и на цяла Русия патриарх Кирил в Пловдивска епархия. Както е известно, по програма Руският патриарх трябваше да посети освен София, още една българска епархия и Св. Синод на БПЦ избра това да бъде Пловдивска епархия. Епархийският митр. Николай се беше подготвил подобаващо за визитата - свещеници и вярващи от цялата епархия бяха организирани да присъстват на празничния молебен, деца от неделните училища в епархията хвърляха цветя по пътя на гостите, плакати и билбордове уведомяваха жителите на Пловдив за събитието.
 
Руският патриарх Кирил, придружен от митр. Николай,  бе посрещнат на "Хълма на освободителите" в Пловдив от областния управител Здравко Димитров, кмета на града Иван Тотев, почетния консул на Русия в Пловдив Георги Гергов и др. Патриарх Кирил поздрави всички с "Христос Возкресе". "Ако хората не са се жертвали един за друг, то не е известно какъв би бил човешкият род. Скланяме глави пред паметта на хората, които са се жертвали в името на други хора и дадоха живота си заради тях". С тези думи патриарх Кирил се обърна към събралите се стотици хора на хълма Бунарджика.

След военната церемония на Трета изтребителна авиобаза Граф Игнатиево, главата на Руската църква положи венец пред паметника на руските освободители. Венец положи и Пловдивският митрополит Николай. Придружаващите патриарха руски свещеници положиха стотици червени рози пред паметника на цар Александър Първи - Освободител.

Руската църковна делегация се поклони и пред паметника на Альоша. Докато течеше поклонението, прозвуча заупокойна молитва за загиналите руски воини, съобщи "Фокус".

След това руският патриарх Кирил пристигна в градинката на площад „Джумая” в Пловдив, посрещнат от духовници и миряни. Момичета с народни носии обсипваха пътя му с цветя. Седем топовни салюта възвестиха идването на патриарха, военна духова музика свири в момента, в който той поведе литийно шествие към митрополитския храм „Света Марина”. Патриарх Кирил поздравяваше постоянно всички миряни с "Христос Возкресе".

В храма "Св. Марина" бе отслужен тържествения молебен съвместно от патриарх Максим и патриарх Кирил, местния архиерей и духовенство.

В словото си след молебена патриарх Кирил каза: "Днес мнозина възприемат стремежа да се живее според Божиите закони със снизходителна усмивка, някои с удивление, някои с презрение, а някои даже със злоба, понеже считат религиозните убеждения за отживелица. Но нищо не се е променило оттогава, когато в света дойде Христос и когато проповядваха светите апостоли. При това в самата християнска история на Пловдив се съдържа много важно послание, особено в храма, посветен на св. мъченица Марина". Руският патриарх припомни подвига на 16-годишното момиче Марина, комуто бил предложен живот в аристократично семейство, брак с местен управител, живот в разкош, спокойствие, принадлежност към елита - "всичко, за което днешните хора мечтаят". Тя обаче се отказала от всичко това и избрала страданията като християнка.

"Днес на християните се предлага същия път, като на Марина. Предлагат ни същите наслаждения, радост от живота, спокоен живот срещу нашата готовност и способност да следваме Христос", каза патриарх Кирил.

"Предлагат ни: Вземи всичко от живота! Една много глупава реклама, която всички познават, казва: "Ти си достоен за това". Потребявай колкото може повече, в това е твоето благополучие и щастие, живей така, както ти казват лъскавите списания, рекламите. И всеки християнин е длъжен да разбере, че не може да съвмести вярата в Христос с живота според лъжливите потребителски ценности", подчерта патриархът. Според него, това съвсем не означава, че трябва да живеем в пустинята, да бъдем аскети, нищо да не купуваме и нищо да не ползваме. "Това значи нещо друго: в центъра на нашия живот трябва да бъде Христос и тогава всичко останало се променя и изпълня с вечен и неизменен смисъл, човек придобива пълнота в своя живот", каза руският патриарх.

След края на богослужението митрополит Николай подари на високия гост архиерейски омофор и епатрахил. Патриарх Кирил подари от своя страна на митрополит Николай знамето на света Великомъченица Марина и кръст панагия, изработен специално за 65-та му годишнина, както и едно яйце с образа на Св. Николай. Патриарх Кирил благодари за гостоприемството на Пловдивска епархия и епархийския митрополит Николай, и изрази своите дълбоки благодарности към Негово Светейшество патриарх Максим за това, че го е придружил в Пловдив. "Това беше подвиг от Ваша страна", заяви руският гост към своя домакин патриарх Максим.

След това патриарсите се отправиха към митрополитския дом. В двора на дома бяха посрещнати от състав ансамбъл „101 каба гайди” от Смолян.

Снимки: Никола Владиков

P1350093 Пред паметника на царя - освободител

Руската делегация поднася цветя пред паметника на царя-освободител

P1350095

P1350106

P1350121

P1350124-P1350128панорама

Пред паметника на съветската армия - Альоша

P1350142

P1350161а

Волоколамския митр. Иларион Алфеев

sn1

Цветя по пътя на гостите

sn4

Негово Светейшество патриарх Максим посреща Руския патриарх Кирил в

храм "Св. Марина"

sn5

 Български митрополити и епископи на молебена в "Св. Марина"

Бел. последните три снимки са от архива на Московска патриаршия


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33u8k 

Разпространяване на статията: