Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (11 Votes)

РоженПо стара традиция, възстановена от 2005 г. насам, в Роженския манастир, Неврокопска епархия, на третия ден на Възкресение Христово се чества двоен празник. Заедно с празника на празниците – Пасха Христова – на този ден се отбелязва и паметта на светогорската Иверска икона на св. Богородица Вратарка (Портаитиса), копие от която се пази в обителта над гр. Мелник. За запознатите с църковния богослужебен ред е ясно, че това е необичайно съчетание на пълната пасхална служба със специалната на Иверската св. Богородица, но това прекрасно се съчетава с обстановката в Богородичния Роженски манастир, в чийто храм постоянно благодатно присъства чудотворната икона.

В богослужението участваха освен кириарха, Неврокопски митрополит Натанаил, още Адрианополският епископ Евлогий, игумен на Рилския манастир, Браницкият еп. Григорий, игумен на Троянския манастир и произхождащ от клира на Неврокопската епархия, и Мелнишкият епископ Серафим, игумен на Роженската обител. Заедно с тях служиха десетина свещеника, начело с архиерейския наместник на Санданска духовна околия ставроф. ик. Георги Делев, и трима дякони. На певницата усърдно се потрудиха певци от духовната околия. Накрая митрополитът произнесе слово за Пасхата Христова, като говори също и за чудотворната икона на Божията майка, която повече от три века закриля монаси и миряни, пристъпващи с вяра и надежда.

След светата литургия веднага всички начело с архиереите се отправиха към обичайното място за водосвет извън стените на манастира - в близост до храма "Св. Кирил и Методий" на 300 м. под обителта. Въпреки на моменти силния пролетен дъжд никой не се отказа да участва в това шествие и да се помоли за Божия благослов в този духовно светъл и светозарен ден. Там след водосвета беше раздадена нафората, а игуменът даде за благословение на всички по едно червено пасхално яйце.

Сред присъстващите на богослуженията бяха областния управител на Благоевград и заместниците му, кметът на гр. Сандански и кметове на околните селища, поклонници от различни краища на страната, дори от Гърция.

 

Иконостасът на храма "Рождество Богородично":

DSC04043

Отляво надясно са Браницки еп. Григорий, Неврокопски митр. Натанаил, Адрианополски еп. Евлогий, Мелнишки еп. Серафим:

DSC04057

 "Христос воскресе!"

DSC04072

 Игуменът еп. Серафим:

DSC04121

 Водосвет под дъжда край храма "Св. Кирил и Методий":

DSC04137

 

По време на водосвета:

DSC04145

 

Еп. Евлогий чете молитва на водосвета:

DSC04146

 

Митр. Натанаил ръси вярващите, а еп. Евлогий раздава нафора:

DSC04161

 

Игуменът раздава за благословение пасхални яйца:

DSC04160

 

 Иверската икона, носена на шествието (в момента от областния управител и заместниците му):

DSC04171

 

"Пресвета Богородице, моли Бога за нас!"

DSC04166

 

Снимки: Двери.бг


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33uu4 

Разпространяване на статията: