Мобилно меню

4.4 1 1 1 1 1 Rating 4.40 (20 Votes)

P4060190Преподавателят по църковна археология в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” доц. д-р Емил Иванов спечели първа награда за есе на български език в конкурса на Гръцката фондация за култура в България на тема „Обичаи и традиции – мост за общуване между двата съседни народа”. На проведено тържество в центъра на ГФК – България на 3 април беше връчена грамотата на отличените участници в конкурса, включително и на доц. Иванов. Неговото есе беше на тема „Светецът на Рила и Тинос – размисли за една църковна традиция, която обединява двата съседни народа”. Както е известно, дясната ръка на св. Иван Рилски се съхранява в манастира Кехровуни на гръцкия остров Тинос, един от Цикладските острови.

Първа награда за есе на гръцки език спечели студентката от ВТУ Катя Данова, която получава възможност да участва безплатно в летен курс по новогръцки език в Атина. Доц. Иванов пък получава възможност да посещава курса по новогръцки език, провеждан в сградата на ГФК на ул. „Васил Друмев” № 30 в София през идната учебна година.

Наградите бяха определени от нарочна комисия, назначена от настоятелството на Гръцката фондация за култура. За подпомагане на дейността на ГФК е учредено и дружеството "Приятели на гръцката култура", сред чиито членове е и проф. Иван Желев Димитров от БФ на СУ.

Целия текст на есето може да прочетете тук.

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33uxk 

Разпространяване на статията: