Мобилно меню

4.2592592592593 1 1 1 1 1 Rating 4.26 (27 Votes)
oble 637118277Експертната комисия, формирана от министъра на културата с цел да проучи въпроса с ремонта на пловдивския храм "Св. Марина", както и на други храмове в града, излезе днес със становище. В него се казва, че Министерството е създало такава комисия поради високия обществен и професионален интерес към "намесите в някои православни храмове в Пловдив. Експертите са извършили проверка в църквите "Св. Марина", "Св. Харалампи", "Св. Георги", "Света Петка" и "Света Неделя". 
 
В констативния протокол са отбелязани всички неправомерни намеси в храмовете "Св. Марина", "Св. Неделя", в интериора и камбанарията на "Св. Петка" (старата) и са изброени редица изисквания към църковните настоятелства, които трябва да опазват културните ценности.
 
Комисията изисква да се преустановят всички незаконосъобразни действия по храмовете и в прилежащите им имоти.
 
Както беше очаквано, най-голямо внимание е било отделено на църквата "Св. Марина", чиито стенописи бяха покрити с гръцки щамповани тапети. По отношение на ремонта на покрива на храма, който не е съгласуван с Министерството на културата, комисията счита, че новите керемиди са подходящи и не нарушават колорита, характера и мащаба на покрива. Що се отнася обаче до вътрешността на храма, комисията е решила, че "извършените намеси в интериора представляват радикално обновяване, чрез добавяне на нов исторически пласт в стилистиката на художествената украса”, който е „променил старото естетическо въздействие на наоса, като следите от историческите напластявания на художествени ценности в голяма част са заличени.”
 
Комисията предлага конкретни решения за преодоляване на гореописаното състояние, поради което ще се проведе "пълно изкуствоведческо проучване на художествените ценности, включително и на качествата на новата стенописна украса. Проучването трябва да установи и "възможната обратимост на намесите и реставрацията им". След проучването ще се изготви цялостен проект за "консервацията, реставрацията и експонирането на интериора на храма".
 
Министерството на културата оценява сътрудничеството на Пловдивския митр. Николай, който е разрешил проверките да бъдат проведени и му изказва благодарност.

Накрая Министерството на културата изразява надеждата, че всички участници в диалога ще проявят отговорност и ще запазят духовно и институционално достойнство с разбирането, че "наше задължение е да съхраним и развиваме духовното присъствие на историческото си наследство, като приносът на нашето време в този процес демонстрира заслуженото уважение към сътвореното преди нас".


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kudq 

Разпространяване на статията: