Мобилно меню

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (7 Votes)

Copy2ofDMC 0103Смесен хор Бургас се включва в мащабната дарителска кампания Да съхраним българската църква Свети Стефан в Истанбул”, която стартира на 1 септември 2011 г. по инициатива на фондация “Български православен храм Св. Стефан в Цариград”, съобщиха за Двери от фондацията.

На 1 април, неделя, от 12 ч. след неделната служба в българската църква “Св. Иван Рилски” в двора на Българската екзархия в Цариград/Истанбул хорът ще изнесе благотворителен концерт. Програмата  включва български и руски църковни песнопения и  произведения от хоровата ни класика. Събраните средства ще бъдат дарени за реставрацията на иконостаса на уникалната Желязна църква на Златния рог. На събитието ще присъстват представители на  православната общност на Истанбул (българи, гърци, украинци, молдовяни и др.), гости от България и Русия.

Инициативата е на диригентката г-жа Светла Стоева, а събитието се осъществява със съдействието на фондация Български православен храм Св. Стефан в Цариград и православната общност в "града на два континента" - Истанбул.

Кампанията на фондация “Български православен храм Св. Стефан в Цариград” цели да набере средства за цялостното възстановяване на иконостаса на българския православен храм на брега на Златния рог, който не е реставриран от освещаването на храма през 1898 г. (вече 114 г.). Реставрацията включва полагането на нов златен варак на някои места, прецизна реконструкция на повредени сегменти от иконостаса, почистване, консервиране и покриване с лак.

Кампанията продължава и чрез изпращане на дарителски SMS с текст: DMS SVSTEFAN на номер 17 777 за всички мобилни оператори и набиране на средства по банков път:

ЦКБ АД
Банков код: CECBBGSF
Сметка в BGN: BG 61 CECB 9790 1071 3054 00


Снимката на хора е от участието му в международния хоров фестивал в Алта Пустерия, Италия, 2006 г.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33uaa 

Разпространяване на статията: