Мобилно меню

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (4 Votes)
Logo_BDS_jpeg_1.jpgБългарското общество „Ф. Достоевски” организира публична лекция на проф. Стефано Алое (Верона), изпълнителен секретар на International Dostoevsky Society, на тема: Дяволът на Иван Карамазов, Великият инквизитор и „Ахасвер” на Кюхелбекер: за един възможен източник на „Братя Карамазови”.

Лекцията ще се състои на 5 март 2012 г., понеделник, от 17 ч. в залата на Националната библиотека „Св. Кирил и Методий”.

 

Търсенето на интертекстуални нишки в произведенията на Ф. М. Достоевски е твърде сложна и неизчерпаема задача. То зависи от неимоверната ерудиция на писателя, а още повече – от скрития поток реминисценции и намеци, изпъстрили творческите му ръкописи, често доведени до неузнаваемост. Всеки сюжет – литературен, битов, журналистически, речеви – може да стане начало за нова творческа идея или да се преплете с други вътрешни и външни интертекстуални пластове.

Лекцията ще предложи за четене два от ключовите епизода на романа „Братя Карамазови” – главите „Великият Инквизитор” и „Дяволът. Кошмарът на Иван Фьодорович” – в съпоставка с откъси от незавършената поема на В. К. Кюхелбекер „Ахасфер”, публикувана в списанието на М. И. Семевски „Русская старина” в 1878 г. Сближаването и съпоставянето на произведенията на двама дотолкова различни по величина писатели е абсолютно ново, още повече като имаме предвид това, че в наследството на Достоевски не се забелязва нито едно споменаване на Кюхелбекер; независимо от това наличието в библиотеката на писателя на дадения том на „Русская старина”, както и интересът му към съдържанието на това списание в периода на създаване на романа „Братя Карамазови” дават основание за една нова хипотеза. 

Българско общество „Ф. Достоевски” е основано на 5 декември 2011 г. и е част от International Dostoevsky society.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33wcp 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]