Мобилно меню

4.9298245614035 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (57 Votes)
В навечерието на Рождество Христово излязоха два уникални диска, посветени на големия български духовник Великотърновския митрополит Стефан. Те предшестват биографичния сборник за митрополита, който се очаква да излезе през новата 2012 г. Единият диск (DVD) съдържа документални кадри от важни събития в новата ни църковната история, в които е взимал участие и митрополит Стефан. Сред тях са Третият църковно-народен събор на Българската православна църква – възстановяване на Българската патриаршия, избор и интронизация на Българския патриарх Кирил, 8–10 май 1953 г.; Църковно-народният патриаршески избирателен събор, избор и интронизация на Българския патриарх Максим, 4 юли 1971 г., и др.

Великотърновският митрополит Стефан не е бил сред любимците на властта през време на комунистическото управление на страната ни. По тази причина той не е в центъра на споменатите кадри. Редакторът на филма, журналистът и историк Горан Благоев, споделя по повод личността на архиерея, че „всеки кадър, в който можем да различим образа му, е ценен за нас – те допълват паметта за личността му, която не бива да забравяме, защото просветени люде като блаженопочиналия Великотърновски митрополит Стефан липсват твърде много в съвременната църковна действителност”.

Вторият диск (CD) съдържа музикални фрагменти в изпълнение на митрополит Стефан - църковни песнопения и народни песни.

Архивните записи са били направени с любителски касетофон от племенницата на митрополит Стефан Стоянка Савова Хаджииванова през 80-те години на ХХ век. Сред изпълненията са: Входен прокимен за Рождество Христово, глас 2, Катавасии за Рождество Христово, глас 1, Всякое дихание, глас 1, и др. От народните песни могат да се чуят: „Девойко мари хубава”, „Когато бях овчарче” и др.

Благодарение на труда на съставителите всеки почитател на блаженопочиналия митрополит ще има възможност да чуе прекрасния теноров глас на владиката, съхранен и възпроизведен чрез съвременните технически възможности и за идните поколения.

Дисковете могат да бъдат намерени в книжарница "Български книжици" на ул. "Аксаков" № 10 в София.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33wuu 

Разпространяване на статията: