Мобилно меню

4.9384615384615 1 1 1 1 1 Rating 4.94 (65 Votes)
1_87.jpgМного хора питат кога какво богослужение ще се извърши в православните храмове около Рождество Христово тази година. Въпросите са свързани до голяма степен с желанието на вярващите да получат свето причастие в навечерието на великия празник.

Рождество Христово тази година се пада в неделя, 25 декември. Затова в петък, 23 декември 2011 г., няма да има св. литургия, няма да има и възможност за причестяване, защото в петък според църковния устав (типик) ще се извършат само утринна и царски часове, след които се прави отпуст (завършек) на богослужебните последования за сутринта. В събота, 24 декември, се извършва Златоустова литургия и има възможност да се получи свето причастие. Естествено, на самия празник Рождество Христово, в неделя, когато се извършва Василиева литургия (тя се отличава от Златоустовата с някои от молитвите си, но всъщност повечето от тях се четат полугласно от свещеника в олтара), е най-доброто време да завършим поста със свето причастие и така да отпразнуваме радостния и спасителен ден.

На 26 декември, Събор на Пресвета Богородица, наричан и втори ден на Рождество Христово, както и на 27 декември, паметта на св. архидякон и първомъченик Стефан, също се отслужва Златоустова литургия.

И така, които желаят да получат свето причастие преди Рождество Христово тази година, трябва да се съобразят с тези разпоредби на типика и да се приготвят за причастие или в четвъртък, или в събота. По същия начин щеше да бъде и в края на следващата година, ако тя не беше високосна и Рождество Христово (25 декември) се паднеше в понеделник: тогава пак в петък, 22 декември, нямаше да има света литургия. Но 2012 г. е високосна и 25 декември догодина няма да е в понеделник, а във вторник; затова в навечерието на Рождество Христово, в понеделник, ще има утринна, царски часове и вечерня, съединена с Василиева литургия. Така че няма да има ден без света литургия в навечерието на Рождество 2012 г. Както се вижда от  поясненията, тази особеност се случва през няколко години и затова е добре винаги да се допитваме до свещениците в храмовете.

Интересно е да се знае и това, че Църквата е отредила на другия ден след голям празник да се чества паметта на главното действащо лице (съответно лица) в празника. Така след Рождество се чества св. Богородица, която е родила Иисус Христос; след Богоявление се чества св. Йоан Кръстител, след Сретение Господне – старецът Симеон Богоприемец, след Благовещение – св. архангел Гавриил, след Петдесетница – Св. Дух, след Рождество Богородично – св. Йоаким и Анна и така нататък. Това обяснява и този Богородичен празник на 26 декември, веднага след Христовото Рождество.


На всички читатели на Двери.бг ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33wu6 

Разпространяване на статията: