Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (23 Votes)
1_89.jpgДанъчните служби и инспекцията по труда проверяват Светия синод за похарчените държавни пари и плащаните осигуровки. Комисията по досиетата заплаши висшия клир с глоба, ако представителите му не изпълнят закона за агентурното минало. Министърът на финансите Симеон Дянков съобщи вчера, че е разпоредил данъчна проверка в Българската православна църква за това как са изразходвани субсидиите през последните 10 години. Сигнал към министъра подаде КТ "Подкрепа" за това как са харчени парите, които държавата и общините са дали на вероизповеданията през последните години.

От "Подкрепа" обясниха, че става дума за нарушения при заменки на църковни имоти, ремонт на сградата на Богословския факултет и масовото неплащане на осигуровки на свещеници. "Няма нищо скрито, което да не стане явно", заяви лидерът на синдиката Константин Тренчев. Той припомни, че от три години Светият синод няма главен счетоводител.

Освен това БПЦ е заплашена с глоба от 15 000 до 30 000 лева, ако не изпълни закона и не предостави личните данни на висшия клир, за да бъде проверен за агентурно минало, каза преди дни председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов.

Миналата седмица Светият синод в рамките на един ден промени на два пъти позицията си по въпроса. Първо излезе с решение, което публикува на сайта си, че ще предостави исканата от комисията информация. Няколко часа по-късно синодът излезе с ново становище, в което заяви, че разпоредбите на закона за досиетата са неприложими спрямо БПЦ, тъй като тя е традиционно вероизповедание, а не просто религиозна общност, затова не подлежи на регистрация.

Според историка проф. Божидар Димитров обаче в момента се води кампания срещу църквата. „Църквата разполага с достатъчно солидни имоти, едва ли за 3-4 млрд. евро, както се говори, но все пак и е естествено, че много хора искат да ги придобият. И тези хора смятат, че ако сегашните митрополити не им вършат работа и не си продават имотите на безценица, както обикновено бизнесмените искат, то ако бъдат сменени под някакъв предлог, ще поставят свои хора, които ще свършат тази работа", аргументира се Димитров.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33wu8 

Разпространяване на статията: