Мобилно меню

4.5294117647059 1 1 1 1 1 Rating 4.53 (34 Votes)
1_3.jpgСтаринната обител „Св. Йоан Рилски” отново ще отбележи свой празник на 1 ноември, вторник. Това е денят на народните будители и същевременно един стар надпис в манастира кани поклонниците да дойдат на този ден за честването на паметта на Рилския светец. Това старо завещание се спазва и досега. Затова във вторник ще има св. литургия, отслужена от йеромонах Пимен от Зографския манастир. След това ще бъде благословена храна, която ще се раздава безплатно на всички поклонници.

Денят на народните будители е определен от Народното събрание през 1922 г. по предложение на министъра на народното просвещение Стоян Омарчевски (дядо на сегашния декан на БФ на СУ доц. Александър Омарчевски – б. р.) да се чества заедно с паметта на св. Йоан Рилски на 19 октомври стар стил, съответно 1 ноември нов стил. Така и след преминаването на Българската православна църква към новия стил през декември 1968 г. празникът на народните будители (по онова време всъщност неотбелязван) си остава на 1 ноември.

Германският манастир през 1927 г. е предоставен за ползване от българската светогорска обител "Св. Георги - Зограф", за да се подпомага тя от приходите на манастира. Собствеността над манастира обаче си остава на Софийска митрополия. В манастира, замислен като зографски метох, едва наскоро се засели зографски монах с намерение за постоянно послушание тук, където по предание св. Йоан Рилски се е подвизавал "недалече от град Средец". Понастоящем Германският манастир се стопанисва от Ефория "Зограф", но се очаква в бъдеще зографското братство да поеме изцяло грижите за обителта.

До Германският манастир се стига с автобуси № 6 и 8 или с маршрутно такси № 37 до началото на с. Герман и оттам са 4 км пеша по асфалтовия път към манастира и военното поделение над него.

От миналата година в дворе на манастира се изгради нов заслон за поклонници. А преди броени дни се направи и улеснение за достъп до храма на хора с двигателни трудности. Както е известно, на много места такива хора не могат да посещават храмовете заради трудния терен, непреодолими стълбища и пр. В процес е и реставрацията на иконостаса на манастирския храм.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/339d9 

Разпространяване на статията: