Мобилно меню

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (6 Votes)
1_147.jpgБългарската патриаршия пропусна историческия си шанс да стане църква-майка на съвременната Охридска архископия в Македония – тази събота във „Вяра и общество” 

В поредния ни брой ще се опитаме да разберем, волно или неволно  българският клир проспа историческа възможност да установи истински братски отношения с църквата в Македония. Повод да си зададем този въпрос точно сега са откровенията на Охридския  архиепископ Йован (Вранишковски) – екзарх на Сръбския патриарх в Македония, които той сподели единствено пред камерата на „Вяра и общество”. Това стана часове след като Софийският апелатевен съд го освободи, понеже беше задържан у нас под домашен арест по искане на Интерпол за екстрадиране в Македония. В интервюто ще чуете интересните оценки на  македонския духовник, който преди 11 години беше ревностен привърженик на българо-македонското църковно сближение, а днес е архиерей на Сръбската църква в Македония. От разговора на Горан Благоев с Йован (Вранишковски) ще чуете позицията на владиката за църковната история по нашите земи, за корените на антибългаризма в македонския клир и най-вече ще разберете защо в крайна сметка съвременната Охридска архиепископия не припозна като своя църква-майка Българската патриаршия, каквато тя всъщност е според историята и каноните!

Ще разкажем и за реакцията на Българския културен клуб в Македония след шокиращите изказвания на  архиепископ Стефан – глава на Македонската православна църква, който нарече конкурента си архиепископ Йован „Спаска Митрова за МПЦ”.

Ще чуете и позицията на председателя на ВМРО Красимир Каракачанов, който призова Българската патриаршия да поеме отговорност за пропуснатия исторически шанс да бъде отново църква-майка на Охридската архиепископия и да започне по-задълбочени контакти с църквата в днешна Македония. Политикът разказва как Св. Синод е провалил опитите за създаване на православна българска епархия в Албания в началото на 90-те, както и за пълната му незиантересованост по македонския църковен проблем.

Тази събота (15 януари) „Вяра и общество” ще се  излъчи по БНТ 1 от 10.30 ч., с повторение – в петък (21 януари) от 15.30 ч. Излъчването по БНТ САТ е в неделя (16 януари) от 11.10 с повторение – сутринта на 17 януари от 5.45.

Може да ни гледате и на електронния адрес на Българската национална телевизия  – www.bnt.bg –  на страниците на „БНТ Продукции"  в раздел „Религия и История".Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33k46 

Разпространяване на статията: