Мобилно меню

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (7 Votes)
1_31.jpgДвама двадесетгодишни мъже с тежки криминални досиета са извършителите на обира на Кръстова гора, засечен в понеделник сутринта. Обраната сума остана неизвестна и до момента. Звучи нелепо, но един от тези престъпници е излязъл от затвора след излежаване на последната си присъда само преди два-три дни, на 20 август, заяви игуменът на манастирския комплекс на Кръстов връх архимандрит Висарион. Не само в обраната стара църква-параклис на Кръстова гора - "Св. Троица", а на още няколко места из цялата местност има поставени касички за дарения, как можем да ги охраняваме, недоумява свещеникът.

Най-големият поклоннически пик е в дните от петък до неделя. Точно това е целил и ударът на двамата млади мъже от предния ден. В понеделник сутринта свещеникът Спиридон, влизайки в старата църква, вижда да разбиват касичката до олтара, но мъжете панически се разбягали. С алармена система игуменът Висарион сезира полицейския подучастък в Лъки, чийто патрул пресреща луксозния автомобил на крадците и ги задържа. Един от арестуваните се оказва, че е напуснал Пловдивдсия затвор само преди три дни, на 20 август, след излежаване на поредна ефективна присъда, вторият извършител също има поредица от криминални регистрации.

Манастирът на Кръстова гора няма наета частна охрана, не е искал и полицейска - аргументът е, че няма средства за това. От години на добро платено полицейско присъствие се радва ставропигиалният Бачковски манастир. Мярката обаче не дава сто процентова обезпеченост, кражби и тук не липсват, а най-дръзката такава остава неразкрита вече дванадесет години. През 1998 година мистериозни крадци успяха да проникват в музея на обителта, а оттам отмъкнаха безценна мощохранилница с мощи на свети Кирик, шест уникални евангелия и десет сребърни и медни кръста. Крадците са били повече от добре подготвени и обезопасени, след като полицейското разследване след това доказа, че с бормашина е бил разбит секретният патрон на входната врата, а вътрешният достъп осигурен с разбиване на врата с длето. Кражбата така и си остана неразкрита.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kwc6 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]