Мобилно меню

3.75 1 1 1 1 1 Rating 3.75 (16 Votes)
1_28.jpgБившият старостилен свещеник Валентин Тодоров, който в началото на тази година подаде покайно писмо до Св. Синод на Българската православна църква за присъединяване към каноничната Църква заедно с негови енориаши от старостилния храм "Успение Богородично" в София, отново се върна при т. нар. Триадицки епископ Фотий (Росен Сиромахов) от княжевската разколническа общност. На 1 август т. г. Фотий официално обяви, че бившият свещеник е "принесъл искрено, топло покаяние", приел е наложеното му църковно наказание и остава при старостилците като редови мирянин. Желанието на б. свещеник Валентин да се върне в каноничната Църква е определено от разколническия епископ като духовна смърт чрез думите "Да се зарадваме за нашия брат, който мъртъв беше и оживя, загубен беше и се намери" (притча за блудния син, Лк 15:24).

Припомняме, че с 4-месечно закъснение Св. Синод разгледа покайното писмо на Валентин Тодоров и въпросите, свързани с признанието на тайнствата, извършвани в Княжево, и постанови: кръстените там християни да бъдат приемани в Църквата с миропомазване, а самият Валентин Тодоров да бъде ръкоположен отново за свещеник в каноничната Църква (вж. тук). Това решение предизвика въпроси у б. свещеник Валентин Тодоров, които той отправи писмено до Св. Синод (вж. тук). До обявяването на решението му да се върне отново при разколниците Св. Синод не беше разгледал писмото му и не беше разяснил канонично и богословски решението си за приемането на бившите старостилци в БПЦ, което можеше да се превърне в прецедент и основа за по-нататъшна практика.

Двери.бг се обърна за коментар на случая към Софийска митрополия и Св. Синод, но оттам ни беше отговорено, че за първи път чували за решението на Валентин Тодоров да се върне при Фотий.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kcqw 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]