Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (16 Votes)
1_5.jpgНачинът, по който митрополит Симеон е отстранен от Западноевропейската епархия на Българската православна църква, не е нито каноничен, нито човешки, заяви пред Дарик Варненският митрополит Кирил. Говорителят на Светия Синод митрополит Неофит пък посочи, че близките отношения на тази епархия с представители на католицизма са били сред причините за освобождаването на дядо Симеон.

Варненският митрополит Кирил не е съгласен с начина на взимане на решението. „Просто не е нормалният начин. Има си нормални начини - да се поговори с него, той сам да си подаде оставката, да бъде извикан, да се направи разговор в Синода", заяви той. „Желанието да се уреди въпросът, това е хубаво по принцип, но начинът, по който се прави, не е нито каноничен, нито е човешки", обясни той в отговор на въпроса, каква е причината да се стигне до това решение.

1_24.jpgГоворителят на Светия синод митрополит Неофит даде да се разбере, че няма връщане назад. „Такова е решението на Светия синод. Така е намерено за необходимо. Мислете, че веднъж вече митрополит Симеон беше си подал оставката. Това не е нещо ново за него. Сега просто се налага да се вземат по-спешни мерки и ще се разгледат и материалите от чужбина, които идват. Каквото е необходимо, ще се отговори", каза митрополит Неофит. "При всички положения ще се стигне до нов избор, това е целта", обясни още той. 

DarikNews.bg


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kfuk 

Разпространяване на статията: