Мобилно меню

4.8333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.83 (24 Votes)
Библейски семинар на тема "Защото чета Библията" се проведе от 4 до 6 декември 2009 в гр. Несебър. Семинарът за втора поредна година се организира от Управителния съвет на сдружението на богословите-библеисти в България "Библейски колегиум" (Collegium biblicum), а се осъществи със съдействието на Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" при любезното домакинство на Община Несебър и на църковното настоятелство на храм „Успение на св. Богородица” в града. Взеха участие преподаватели, доктори и докторанти по библеистичните дисциплини в университетите на София, Велико Търново и Шумен. На семинара присъстваха също студенти от бакалавърската и от магистърската степен на СУ, духовници и миряни от района.

Тази година темата „Защото чета Библията” отразяваше нашето желание да не се развива една елитарна и затворена в себе си Библеистика в България, а всички ние да можем да споделяме радостта от общението си с Божието Слово - като Свещено Писание и като въплътило се второ лице на Света Троица.

Семинарът беше открит на 5 декември сутринта от професор д-р Иван Желев (СУ). В своето приветствено слово той сподели радостта си от факта, че семинарът започва да се превръща в традиция и привлича към себе си както студентите богослови, така и обществеността на гр. Несебър и района. След това в доклада си проф. Желев подчерта, че непознаването на Свещ. Писание, Божието слово, не-четенето му като текст за съжаление не само продължава да е факт, но се засилва поради навлизането на съвременните технологии и виртуалното общуване. Като очерта значението на Свещеното Писание за живота на всеки вярващ, той призова не само да четем, но и всеки от нас да се опита да заживее Словото. 

Игуменът на манастира „Св. Георги” в гр. Поморие архимандрит Йеротей запозна препълнилите залата на общината участници с разпространението на християнството в Източна Тракия чрез благовестието на св. равноапостолна Ирина.

Доц. архим. д-р Павел Стефанов от катедра "Богословие" къмШуменския университет "Еп. Константин Преславски" изясни отношението на еретика Монтан и на неговите последователи към Свещеното Писание.

St.Kyncheva.JPG
Ас. д-р Стефка Кънчева от Великотърновския православен богословски факултет се спря на словото на Господ, изречено към Израил чрез пророк Исаия - „да разделиш хляба си с гладните” (Ис. 58:7а) и разгледа проблема с бежанците. Тя изтъкна, че Авраам, Моисей, Давид и Самият Господ Иисус Христос в определени моменти са били бежанци, и отбеляза,  че нашето общество се сблъсква с този проблем особено през последните години. Д-р Кънчева приведе данни, че са нараснали молбите на хората, търсещи убежище. Тя застъпи становището, че Българската православна църква трябва да проявява дейна грижа за бежанците, и сподели опита на Албанската православна църква, която по време на конфликта в Косово оказа помощ към бежанците от района без оглед на тяхната религиозна принадлежност.

Темата на Анна Маринова (СУ) беше „Зная, че Ти си ме изтъкал в майчината утроба” – тълкувание на Пс. 138. Подчертано беше, че Бог не само общува с човека, но Той му дава възможност за богопознание и самопознание, като всичко това е реално в и с Христос.

PC050113.JPG
Проф. д-р Славчо Вълчанов (СУ) се присъедини към семинара, след като участва в богослужението на този ден в чест на св. Сава Освещени, празнуван същия ден негов светец-закрилник. В характерния си високо поетичен стил той ни поздрави: „Честит празник поклонници на библейската светлина и читатели на юдео-християнската Библия!” После призова да изследваме текста, духа на св. Библия и заяви: „Има едно предизвикателство: когато бродим из Вавилон велики, пустошта на майка България - гр. София, срещаме надписа: „Четете Библията!” Проф. Вълчанов подчерта предимствата и недостатъците както на т. нар. протестантски (Славейков) превод на Библията, отпечатан за пръв път през 1871 г. и редактиран и преиздаван до наши дни, така и тези на Синодалния превод, публикуван през 1925 г. Беше изложена необходимостта от един превод, който е комуникативен; като такъв беше представен най-новият превод, извършен от професори и преподаватели на Богословския факултет, Новият Завет от който е отпечатан преди седем години, а преводът на Стария Завет е пред завършване. Проф. Вълчанов направи заключението, че Светият Синод има морален дълг да санкционира положително превода на изтъкнатите български библеисти и учени.

Доц. д-р Димо Пенков (СУ) в своя доклад се спря на библейските мотиви в патриотичната лирика на Иван Вазов и най-вече в неговото знаменито произведение „Епопея на забравените”. Той подчерта, че според Вазов отхвърлянето на Бога води само до страдания.

Докторант Георги Шавулев (СУ) изнесе за пръв път доклад на научен семинар от такъв ранг. Неговата тема беше „Моят прочит на Библията”, като тя беше разгледана в духа на единството на двата библейски Завета. Тезата на Г. Шавулев е, че не трябва да се подхожда само от Стария Завет към Новия Завет, но и в обратното направление - от Новия към Стария Завет. Той наблегна на необходимостта самият прочит на Библията да е в живота на всеки вярващ.

Гл. ас. Костадин Нушев (СУ) изясни антропологичните възгледи на св. Максим Изповедник като основани на тълкувания на текстове от Свещеното Писание. Св. Максим подобно на св. ап. Павел смята, че Старият Завет посредством сянката на предобразите ни разкрива бъдещите блага. Според светия отец пътят на спасението е духовно възхождане и благодатно единение на човека с Бога. В заключение К. Нушев отбеляза, че основните възгледи на св. Максим Изповедник имат библейски характер.

Гл. ас. Яна Драгомирова от Шуменския университет посочи градовете в Израил, където е могъл неволен убиец да избегне кръвното отмъщение (т. нар. азилни градове, градове за убежище – Иис. Нав. 20:2 и сл.). Важен акцент, поставен от Я. Драгомиров, беше тълкуванието на имената на азилните градове и изяснението им като предобраз на Господ Иисус Христос, Който е нашето истинско прибежище и убежище.

PC050144.JPGСвещ. д-р Теодор Стойчев от гр. Варна говори за предположението на съвременни учени за връзка на текст от Кумранските ръкописи и Посланието на св. ап. Павел до галатяни. От една страна о. Стойчев отбеляза общите теми, а от друга – недвусмислено изясни ап. Павловото богословие като основано на Христовото благовестие.

Гл. ас. Екатерина Дамянова (СУ) представи проблема за локализирането на топонима "морето на Язер". За море на Язер се говори само в един текст на Свещеното Писание на Стария Завет - Йер. 48:32. Като топоним Язер се споменава на доста места. Всички опити обаче да се локализира морето (езеро) Язер, както и топонимът засега остават безуспешни, отбеляза гл. ас. Дамянова.

Гл. ас. д-р Павел Павлов (СУ) постави темата за участниците в богослужението като причастници, а не като наблюдатели, респ. като присъстващи на богослужебните последования. Той отбеляза, че благодарение на Христос и в Христос човекът не само става потребител на чудесата, извършени директно или чрез икони, мощи и пр., а се явява сътворец на чудото.

Семинарът завърши с темата на д-р Ивайло Найденов, посветена на библейското разбиране за радостта. В краткия си доклад той отбеляза, че радостта, която ни завещава Старият Завет, е радостта от ежедневните неща – жетва, добра реколта и пр. За старозаветния човек тя е дар от Бога, а не е самопонятна случайност. Като поставен от Бога управител на творението човек трябва да го владее, а само радостните хора могат да изпълнят добре тази задача. Новозаветната радост е по-различна от старозаветната – това е постоянна радост в Господ. Д-р Найденов завърши с призива: „радвайте се винаги в Господа!” (Фил. 4:4).

IMG_2824.jpg
В края на работния ден на семинара проф. Желев отново благодари на любезните домакини и на всички участници. Г-н Янаки Стоянов, заместник-кмет на гр. Несебър, поднесе приветствено слово. В приветствието беше изразено сърдечното пожелание и същевременно покана: догодина отново да бъде организиран библейски семинар в гр. Несебър. Председателят на Библейския колегиум му връчи екземпляри от новоотпечатания сборник с доклади от миналогодишния семинар на тема "Библията и морето".

На 6 декември, когато Църквата чества паметта на св. Николай Чудотворец, епископ на гр. Мира, присъстващите на семинара участваха в светата Литургия в храм „Успение на св. Богородица”, отслужена от председателя на храма иконом Петър Косев. Преподаватели и студенти пяха на клира, а проповедта беше изнесена от проф. Вълчанов, който припомни делото на св. Николай и го представи като помощник и вдъхновител на моряците и рибарите от гр. Несебър. С тържествено шествие, водено от иконата на светеца и църковните хоругви, участниците в литургията достигнаха пристана на града, където о. Петър извърши водосвет и поръси присъстващите моряци и народ, както и рибарските кораби. Кметът на град Несебър г-н Николай Димитров в своето слово отбеляза важността на библейския семинар за духовното развитие на гр. Несебър. Според него семинарът е принос не само в научно-богословско отношение, но и за усилването на дейната вяра на всички.

IMG_2841.jpgУчастниците в семинара заедно с кмета на града и общественици бяха поканени на кораб за традиционното хвърляне на венци в морето – в памет на загиналите и за здраве на живите моряци и рибари. След кратката морска разходка, придружена с много радост, веселие и леко морско вълнение, всички бяха причастни на традиционната почерпка. Тази година тя беше доста оригинална – вещи майстори бяха направили рибна наденица дълга един километър. В ранната утрин на Никулден наденицата беше разпростряна по протежение на провлака от новия до стария град. Кметът с гордост изтъкна, че подобно вкусно рибно изкушение е уникално и достойно за вписване в книгата за рекорди на Гинес.

След тържествен обяд и раздяла с любезните домакини отпътувахме от красивия дори през зимата град Несебър, изпълнени с нови знания, преживявания и най-вече с общението, което имахме помежду си. Беше изразена надеждата Словото Божие да бъде изследвано и последвано от всички, като участниците дадат за това личния си пример.   

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kfu3 

Разпространяване на статията: